1956-ra emlékeztek a kollégisták

Rendhagyó módon, egykori kollégisták részvételével tartottak kerekasztal-beszélgetést az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán 2020.10.21-én az Európa Kollégium dísztermében.

Négy évvel ezelőtt az akkor alakult kollégiumi színtársulat Földtömte szájuk némán kiált időtlen esküt címmel készített nagysikerű előadást az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. Az alkotók és szereplők közül Patyerek Réka, rendező, forgatókönyvíró, Turza Szabolcs, történelmi szakértő, Bolyos Miklós, zenei szakértő és Fajka Tamás, valamint Pletikoszity Árpád a darab két szereplője beszélt a jelenlegi kollégistáknak az akkori élményeiről Turi Orsolya kollégista moderálásával.

A közéleti est résztvevőit Danyi Zsuzsanna, vezető nevelőtanár köszöntötte. Koordinátorként ő is részt vett a darab létrejöttében, most pedig arra hívta fel a kollégisták figyelmét, hogy ugyan zömmel már feltárták az 56-os események történelmi hátterét, de tegyék fel a kérdést, hogy erőt tudnak-e meríteni, példát tudnak-e venni az akkori eseményekből, és jelent-e számukra valamit a forradalom és a szabadságharc.

A kerekasztal-beszélgetés során a hallgatóság az 56-os eseményeken túl betekintést nyerhetett abba is, hogy milyen volt, illetve milyen lehet a kollégista lét az Európa Kollégiumban.

A közéleti estet a járványügyi előírások szigorú betartása mellett tartották meg. A létszámkorlátozás miatt, akik élőben nem lehettek jelen, felvételről nézhetik meg az estet.

Szakács Áron
(Fotó: Babos Karolina)

Pin It on Pinterest