Az 50 éves táncházmozgalom alapítására emlékeztünk

Előadással és természetesen táncházzal tisztelegtek az Európa Kollégium kollégistái az 1972-ben alakult táncházmozgalom előtt.

Ahogyan Snejder-Sára Ildikó igazgató asszony a köszöntőjében elmondta, Kodály Zoltán szerint a népzenei hagyománynak az anyanyelvhez hasonló értéke van. Ezen érték és a táncházmozgalom előtti tisztelgés jegyében szervezték meg a műsort.

Az est első felében Kiss Zsélykó az Európa Kollégium néptánc szakkörének az oktatója tartott előadást a táncházmozgalom megalakulásának előzményeiről és a működéséről. Az előadását képekkel illusztrálta, de a segítségére voltak az Európa Kollégium néptáncszakkörének a tagjai, a topolyai Cirkalom táncegyüttes szólistái, Szabó Zsuzsanna, az Európa Kollégium Népdalkórusának a vezetője, az újvidéki Csúsztató citeraegyüttes, valamint az óbecsei Fokos zenekar is, akik élőben is bemutatták az elhangzottakat.

Az est a táncházmozgalom előtti tisztelgés legkézenfekvőbb formájával, önfeledt táncházzal zárult, amelynek során a gyakorlott néptáncosok és a néptánccal még csak most ismerkedők is jól érezték magukat, hiszen az első táncos lépéseikhez szakavatott segítséget kaptak.

Szakács Áron
(Fotó: Horváth József)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+