Az ifjúsági szervezetek szerepe a fiatalok szülőföldön maradásában

A fenti címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést az Európa Kollégium a vajdasági ifjúsági szervezetek vezetőinek részvételével. A dísztermet teljesen megtöltő közönséget, a vendégeket és az est moderátorát, Vicsek Annamária oktatási államtitkárt Snejder-Sára Ildikó köszöntötte. Az igazgatónő elmondta, hogy két év után azért szerveztek ismét ilyen kerekasztal-beszélgetést, mert a közösségi munka erősíti a szülőföldhöz való kötődést. Ez az est pedig egyedülálló lehetőség a kollégisták számára, hogy megismerjék a Vajdaságban működő magyar vonatkozású ifjúsági szervezeteket.

Farkas Zsuzsanna, a VMCSSZ alelnöke a Vajdasági Magyar Cserkész Szövetséget mutatta be, a VMIK képviseletében Botka Csaba, a szervezet elnöke volt jelen. A VaMaDisz-t és a Vifó-t a szervezetek elnökei, Sóti Attila, illetve Berkó Szilárd képviselték. A kerekasztal-beszélgetésen jelen volt a VMSZ-IF nemrég megválasztott elnöke, Kiss Nándor is, és bemutatkozott két olyan szervezet is, amelyekről először hallhattak a kollégisták az Európa Kollégiumban. Hulló Zsófia a „Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér” alapítójaként volt jelen, Sörös Andor és Sörös Dóra pedig az Európai Ifjúsági Parlament szerbiai képviselőiként ismertették szervezetük működését. Természetesen az EKHÉK is bemutatkozott. A házigazda ifjúsági szervezetet az elnöke, Sisa Eleonóra mutatta be.

Vicsek Annamária elmondta, hogy ezekben a szervezetekben az a közös, hogy ugyan más-más módszerekkel, és a közélet más-más területein, de mindegyik az itthon maradásért dolgozik, és ez szorosan kapcsolódik a kollégium értékteremtő munkájához is.

„Az itt folyó munkának az a célja, hogy ti legyetek a jövő vajdasági magyarságának az elitje, az értelmisége, és bízunk benne, a vezetői is.  Ez az est abban kíván segíteni, hogy a kollégisták megismerjék, mit jelent szervezetet vezetni, szervezet tagjának lenni, és mit jelent tenni valamit a közösségért. Mindannyian sokat kaptunk a közösségünktől, de ezért önkéntelenül is azt érezhetjük, hogy valamit vissza is kell adni a közösségnek.”

Szakács Áron
(Fotó: Kovács Birkás Zsolt)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+