“Földtömte szájuk némán kiált időtlen esküt…”

Ezzel a címmel készítettek zenés színielőadást az Európa Kollégium felsőbb éves lakói az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.

A díszteremben bemutatott színvonalas előadás amellett, hogy méltó módon állított emléket a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek, segített abban, hogy a darab alkotói, szereplői és nézői átérezhessék és megérthessék a huszadik századi magyar történelem legnagyobb és legfontosabb eseményét.

„Azokra a hősökre emlékezünk, akik kivívták a szabadságot, és azokra, akik az életüket adták érte”. – ezekkel a szavakkal köszöntötte Snejder-Sára  Ildikó megbízott igazgató az egybegyűlteket és megköszönte az előadás létrejöttét elősegítők áldozatos munkáját.

Az előadást Patyerek Réka, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék hallgatója írta és rendezte. Rékát kollégiumi társai segítették a munkában. Mindenki a saját szakterületének megfelelően tett hozzá az előadás létrejöttéhez: Sterbik László volt a rendező főmunkatársa és az előadás zenei szakértője, Bolyos Miklós szintén zenei szakértőként segítette a munkát. Szedlár Erich volt a darab jogi konzultánsa, Turza Szabolcs pedig a történelmi szakértője. A kollégistákat Danyi Zsuzsanna vezető nevelőtanár segítette a munkában.

A kollégisták az előadást Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának felkérésére a Kosztolányi Dezső Színházban, valamint az Európa Kollégium szervezése által a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban is bemutatják.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásának köszönhetően a kollégiumi közéleti est Goda Krisztina Szabadság, szerelem című filmjének a levetítésével zárult.

 

A „Földtömte szájuk némán kiált időtlen esküt…” című előadásban részt vevő kollégisták:

Rendező és forgatókönyvíró: Patyerek Réka
Szereplők: Sarnyai Dorottya, Szűcs Orsolya, Hajnal Beáta, Maletaški Krisztina, Szeles Anita, Bicók Lilla, Fajka Tamás, Pletikoszity Árpád, Szedlár Erich, Balog Dániel, Turza Szabolcs, Liptai Csaba, Lakatos Adrián

Zenei kíséret: Györe Szabolcs (cselló), Bolyos Miklós (zongora), Sterbik László (hegedű, dob), Magyar Réka (ének), Szőnyi Csongor (gitár)

Szakács Áron

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+