Gloria Victis 2017

1956. október 20. – Nem messze tőlünk, Szegeden megalakult a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ). Ők fogalmazták meg a 16 pont első változatát. 22-23. A budapesti Műegyetemen is megindultak az események. Egyetemisták keltek fel a szabadságért és nemzetükért.

2017. október 21. – Mosolyogva, kicsit álmosan indultunk el az Európa Kollégium parkolójából. 11 kollégista, rajtunk kívül az Apáczai Kollégium, és a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ képviselői. Szabadkáig utaztunk és felvettük a Vajdasági Ifjúsági Fórum csapatát.

Egy maroknyi egyetemista, alig 30 diák megindult a Gloria Victis-re. Tudtuk mi történt ’56-ban, számtalanszor végighallgattuk a nagyszüleink meséit. Minden évben elmondták az általános iskolában, a középiskolában, mindenhol megemlékeznek róla és ennyi (gondoltuk mi). Azt hittük, csak a szokásos protokollrendezvények lesznek, koszorúzás, valaki beszédet mond…

Megérkeztünk és már este a hajón, amikor egy panorámában ott volt a Magyar Parlament, a Halászbástya, Citadella átjárt valami különös érzés, nyugalom, olyan „itt is itthon vagyok”. A háttérben a székely egyetemisták olyan népdalokat énekeltek, amiket mi is gyermekkorunk óta tudunk, mi is énekeltünk. „Megérte harcolni.”

Ott voltunk, mind a 11-en, október 22-én, végighallgattuk a beszédeket és nem voltak olyan szárazak, mint amit eddig hallottunk. Tele voltak élettel és indulattal, és ez óráról órára fokozódott. Láttuk a még élő ’56-os egyetemistákat, akik az unokáikkal és a dédunokáikkal jöttek be a Műegyetemre. A falak vibrálni kezdtek, mindenki elindult, hevesen tűztük fel egymásnak a karszalagokat a lyukas zászlóval. A tömeg hömpölygött ki az egyetem ajtaján, sorra gyúltak a fáklyák…  Elindultunk… Énekeltünk, mintha most zajlana a forradalom, együtt vonultunk 2000 magyar egyetemistával, nem számított ki honnan jött. „Mi most forradalmat csinálunk!” Az Erzsébet hídnál jártunk, amikor eleredt az eső, de nem számított, a fáklyák égtek és mi mentünk tovább a Bem tér felé.

Nagyon fáradtak és vizesek voltunk, de boldogan aludtunk el este. Sajnáltuk, hogy a másnapi programok elmaradtak, de azzal a tudattal tértünk haza, hogy mi a feladatunkat elvégeztük.

Mi a Gloria Victis? 1956-os emlékünnepség, Kárpát-medencei ifjúsági találkozó és történelmi vetélkedő. Jól mutat így leírva.

Ott a fáklyát tartva a beszédeket hallgatva ennek a 11 kollégistának a Rákóczi Szövetség lehetővé tette, hogy 1956 és 2017 egy napra egybeolvadjon, és átéljük mi is történt igazából. Számunkra ’56 örökre összeforrt ezzel az érzéssel.

Köszönjük!

Robotka Sarolta
(Fotó: Fekete Renáta)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+