Ha vagyunk – legyünk!

Ismét neves előadó lépett fel az Európa Kollégium dísztermében. Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész teltház előtt tartotta meg estjét Ha vagyunk – legyünk! címmel. A másfél órás előadásban összefonódott a dal, a tánc és a mese.

A táncokat a művész fia, Berecz István Örökös Aranysarkantyús Táncos mutatta be, a zenei kíséretet pedig a Juhász zenekar biztosította.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója tisztelettel és nagy örömmel köszöntötte Berecz Andrást. Köszönetet mondott a belgrádi Collegium Hungaricumnak, amiért a Fonó zenekar őszi koncertje után ismét ilyen népszerű és elismert művészek fellépését tette lehetővé az Európa Kollégiumban.

Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója egy személyes történetet osztott meg a közönséggel a köszöntőjében: nagyjából harminc éve az ő szervezésében járt Újvidéken Berecz András az Ökrös zenekarral. Az akkori közönség soraiban ülők közül sokan meglepődve kérdezték a koncert után: ez a magyar népzene? A Táncházmozgalom és Berecz András munkája nem maradt eredménytelen, hiszen a mai fiatalok már jól ismerik a népzenénket, és nem keverik össze a magyar nótával. – Zárta a történetet Dezső János.

Berecz András előadóestje közös táncházzal zárult.

Szakács Áron

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+