Nem csak tanulásra használható

Van tapasztalatom bérelt lakásról is, én mindenképp a kollégiumot ajánlom – hallottuk az újvidéki Európa Kollégium egyik lakójától

Forrás: Magyar Szó

Milyen az élet az újvidéki Európa Kollégiumban, hogyan telnek az egyetemi tanulmányaik idején itt lakók hétköznapjai? Most induló sorozatunkban a múlt tanévet itt töltött fiatalok ezt mondják el a diákotthon leendő lakóinak.

A bácskertesi Koleszár Márta mestertanulmányait folytatja, és a tervei szerint szeptemberben oklevelet szerez az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának kémia tanszékén analitikus vegyész szakon. Egyetemi évei alatt lakott bérelt szobában is, ám novembertől az Európa Kollégium lakója, amit melegen ajánl másoknak is. Mint mondja, ha a lakásbérlés és a kollégista élet között kell dönteni, ő mindenképpen az utóbbi mellett teszi le a voksát. Ismerősei, barátai ajánlották neki a kollégiumot, s mivel ők is elégedettek vele, így azt gondolta, hogy biztosan jó lesz neki is.

– Valóban jó is. Teljesen közvetlen itt mindenki. Akár a nevelőktől, akár egymástól is tudunk segítséget kérni például tanulási, tantárgyi gondok esetén is, de ismerkedünk, barátkozunk, nyugtatjuk egymást a vizsgák előtt is. A felszereltsége is jó. Ketten vagyunk egy szobában, nyugalom van, így hatékonyan lehet tanulni is, főleg, hogy ha a két lakótárs nem ugyanarra a szakra jár, és emiatt esetleg különböző időpontokban is vannak az egyetemen. De van külön tanulószoba is, ott valóban mindig csend van, ügyelünk arra, hogy ne zavarjuk egymást. Ám az Európa Kollégium nem csak tanulásra „használható” intézmény, mert a nevelők és az itt lakók is szoktak szabadidős foglalkozásokat is szervezni, ezek általában esti programok. Például volt esti táncos program, amikor táncolni tanultak a fiatalok, aerobikra is lehet járni, amit a hallgatók szerveznek meg, de többször volt már filmvetítés is. Tehát a kollégisták is felvethetik az ötleteiket, és általában ezek meg is valósulnak. A kollégiumban társas élet zajlik. Ha eleged van a tanulásból és kicsit lazítanál, vagy csak meghallgatásra vágysz, biztosan találsz hozzá társat. És mindenképpen a kollégium mellett szól a kedvező ára a szobabérléshez képest. A kollégium ugyan nem az egyetemi városban van, de egy buszmegálló-csomópontnál található, ahonnan 15 percenként indulnak a buszok az egyetemi városba, tehát a közlekedés sem jelent problémát. November óta lakok itt, a diplomázásom szeptemberben lesz, tehát csak addig tudok maradni, de valójában szívesen maradnék még – mondta el Márta.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+