Részt vettünk a 35. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióján

Idén a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatika Kara adott otthont a 35. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika Szekciójának, amely április 6. és április 9. között online került megrendezésre. A Környezet és társadalom tagozat továbbá a Kombinatorika és gráfelmélet tagozat ülésein megfigyelő kollégistáink az előadókat hallgatva, követve rengeteg információval, ötlettel gazdagodhattak.

Április 7-én Fodor Máté kollégista, A növényzet fenológiai fázisának vizsgálata műholdas távérzékelési módszerekkel Magyarkanizsa község területén című dolgozatát adta elő a Geoinformatika és távérzékelés tagozat ülésén. Érdeklődéssel, kíváncsian követték a jelenlévő egyetemisták és nevelőtanárok. Témavezető tanára Dr. Mészáros Minucsér az Európa Kollégium műhelyvezető oktatója. A szereplés után Máté elmondta:

“A dolgozat kutatási területe a műholdas távérzékelés. Az alapelgondolás az volt, hogy nyomon követhetőek-e a fenológiai fázisok (mint pl. a rügyek kipattanása vagy az őszi színváltása a leveleknek) változásainak időpontjai műholdas távérzékelési technikákkal. A kutatás Magyarkanizsa község területére fókuszál. A munka során a 80-as évek óta fellelhető műholdképek lettek összehasonlítva, valamint kimutatás készült az időjárási adatokból is. A dolgozat megállapította, hogy a technika alkalmazható erre a célra.” Máté munkájával fel szeretné hívni a figyelmet a vidékünkön végbemenő időjárási változásokra.

A Biológiai fizika tagozat ülését is figyelemmel kísérték a fiatalok.

Babos Karolina
(Fotó: Kovács Birkás Zsolt, Babos Karolina, Horváth József, Fődi Éva)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+