Újult erővel és három év tapasztalatával kezdődik az új tanév

Nyolcvankét elsőévest köszönthetett lakói sorában az Európa Kollégium. Az ünnepélyes tanévnyitón Snejder-Sára Ildikó üdvözölte az elsősöket és szüleiket. Az igazgatóasszony elmondta, hogy a kollégium megálmodóinak és alapítóinak alapvető célkitűzésük volt, hogy a fiatalok szülőföldön való maradását és továbbtanulását segítsék. Köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Tanácsnak a folyamatos, önzetlen segítségéért, és Magyarország kormányának is megköszönte a támogatást.

Snejder-Sára Ildikó gratulált az elsőéveseknek a sikeres felvételihez, a szülőknek pedig megköszönte a megelőlegezett bizalmat.

”A kollégium felelősséget vállal, hogy gondviselésével, programjaival hozzájárul, hogy emberileg, szakmailag fejlődjetek és identitásban erős értelmiségijeivé váljatok közösségünknek. Ti pedig felelősséggel tartoztok mindazoknak, akik lehetővé tették és teszik ennek az intézménynek a létét, felelősséggel tartoztok szüleiteknek, akik felneveltek benneteket, és akiknek nagy reményei vagytok, és nem utolsó sorban felelősek vagytok egyéni céljaitok megvalósulásáért.”

Dr. Dudás Attila az Újvidéki Egyetem Jogi Karának docense az Európa Kollégium szakkollégiumi programjának műhelyvezető oktatójaként és a Magyar Összefogás listájának jelöltjeként köszöntötte az elsőéveseket. Kiemelte, hogy az Európa Kollégiumnak köszönhetően kiváltságos helyzetben vannak a vajdasági magyar egyetemisták, hiszen egy európai szinten is egyedülállóan modern épületben lakhatnak. Hasonlóan egyedülálló az MNT ösztöndíjrendszere is, amely a vajdasági magyar egyetemistákat már az első évtől támogatja. Kiemelte azt is, hogy szerbül tanulni is kiváltság, mert amennyiben nem ismerjük az államnyelvet, a társadalom perifériájára kerülhetünk.

Pirityiné-Szabó Judit, Magyarország Kormánya nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albertet idézte:

„Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.”

„Ha körbenézünk, bátran megállapíthatjuk, hogy itt Újvidéken jó úton járunk. Nem csak azt láthatjuk, hogy 21. századi színvonalú a fizikai környezet, hanem azt is megtapasztalhatjuk, hogy az intézmény befogadó, segítő, szeretetteljes légkört biztosít az itt lakóknak. A tanulmányokat és a nyelvi felzárkóztatást segítő programok, a szakkollégiumi rendszer pedig már most szép eredményeket hozott.”

– mondta a főosztályvezető asszony.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnök asszonya köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy sokan érkeztek a szórvány magyar területekről, ami az MNT-nek a magyar általános- és középiskolai tagozatok megőrzéséért, fenntartásáért tett erőfeszítéseit igazolja.

„Továbbá szívmelengető érzés, hogy önök nyolcvanketten itthon, Vajdaság székvárosában folytatják tanulmányaikat, nem riadva vissza az ezzel járó akadályoktól.”

– mondta Jerasz Anikó, majd Snejder-Sára Ildikó társaságában aláírták az elsőévesekkel a lakhatási szerződéseiket.

Szilágyi Zoltán református lelkész és főtisztelendő Józsa Gáspár atya tanévnyitó áldást osztottak az egybegyűltekre.

A tanévnyitót Détári Apollónia zongorajátéka, Lackó Márta és Ördög Lóránt citerazenéje, valamint Csíkos Dániel szavalata tette ünnepélyesebbé.

Szakács Áron
(Fotó: Balla Gyöngyi)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+