Újvidékről másképp

Újvidék város napjáról rendhagyó előadással emlékeztek meg a kollégisták a díszteremben. Kovács Birkás Zsolt, nevelőtanár köszöntötte az est előadóját, dr. Antal Szilárdot, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanszékvezetőjét és a közönséget. Köszöntőjében elmondta, hogy Mária Terézia 271 évvel ezelőtt február elsején szabad királyi városi címet adományozott Újvidéknek, amely mára egy dinamikusan fejlődő város lett, lakosságának száma tízévenként 50 ezerrel nő.

Dr. Antal Szilárd A rejtett város című képes monográfia szerzője ennek a városnak egy kevésbé szembetűnő oldalát mutatta be. Ahogyan elmondta, könyve egy teljesen szubjektív képet mutat a városról, nem egy turista könyv.

Röviden ismertette a város történelmét, majd arról beszélt, hogy a vár, a Duna, a vár alatti szikla, a Mária Neve plébániatemplom és más épületek hogyan határozzák meg máig a város képét, hangulatát.

A város építészete kapcsán elmondta, hogy gyakorlatilag mindaz, ami értéknek tekinthető, a trianoni békeszerződés előtt épült ki.

Dr. Antal Szilárd nem csak a rejtett építészeti értékekről beszélt képes prezentációja során, hanem arról is, hogy mit jelentett egykor, és mit jelent ma újvidékinek lenni, hozzátéve, hogy a kollégisták is újvidékiek, még ha csak rövid időre is. Újvidék egy nyugodt, békés természetű város, amely előbb-utóbb azokat is beszippantja, akik alapvetően nem ilyen természetűek. – mondta az előadó.

Az előadás végén dr. Antal Szilárd válaszolt a hallgatóság kérdéseire, majd levetített egy kisfilmet Újvidékről.

Szakács Áron
(Fotó: Horvát Mária)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+