“Vízióból tettek”

Ezzel a címmel nyílt meg a gróf Széchenyi István életét és munkásságát bemutató kiállítás az Európa Kollégium dísztermében. 2016. szeptember 21-én ünnepeltük gróf Széchenyi István születésének a 225. évfordulóját. Ebből az alkalomból Széchenyi-emlékév vette kezdetét.

A belgrádi Collegium Hungaricumnak köszönhetően jutott el a “Vízióból tettek” című kiállítás Újvidékre. Snejder-Sára Ildikó az Európa Kollégium megbízott igazgatója köszönetet mondott Dezső János igazgató úrnak, hogy az általa vezetett intézménnyel való együttműködés nyomán csatlakozhattak az emlékévhez.

“Kollégistáink útját is úgy próbáljuk irányítani, hogy magyarként megmaradva, a korunk legmodernebb tudását elsajátítva, mindegyikük a saját szakterületének megfelelően segítse a közösségünk megmaradását és fejlődését.” – utalt az igazgatónő arra, hogy Széchenyi szellemisége az Európa Kollégium működésére és küldetésére is hatással van.

Dr. Pintér Attila, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott belgrádi nagykövete is köszöntötte az egybegyűlteket, és ismertette gróf Széchenyi István életútját, valamint politikai szerepvállalását. Zárszóként azt kívánta, hogy egy napon majd a kollégistákat is úgy emlegessék, mint gróf Széchenyi Istvánt.

A megnyitót Rúzsa Teodóra hegedűjátéka tette ünnepélyesebbé. Teodóra az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatója és a kollégium Művészeti Műhelye zenei szekciójának a tagja. A megnyitón W. A. Mozart: e-moll hegedűszonátáját adta elő Vanja Prica zongorakíséretével.

A “Vízióból tettek” című kiállítás április ötödikéig tekinthető meg az Európa Kollégium dísztermében.

Szakács Áron

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+