Az európai Unióról az Európa Kollégiumban

Deli Andor európai parlamenti képviselő volt az Európa Kollégium vendége. „Nincs minden nap lehetőség egy EP-képviselővel találkozni és élőben hallani az előadását. Azt hiszem, hogy diákjaink tudásban is gyarapodhatnak, ugyanakkor egy hatalmas élményben lehet részük, hiszen Andort személyesen is megismerhetik, kérdezhetnek tőle és első kézből hallhatják az Európai Uniós történéseket, illetve lehetőségeket.” – fogalmazott köszöntőjében Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatónője. Az esten jelen volt Vicsek Annamária, Köztársasági Parlamenti Képviselő és az Európa Kollégium Igazgatóbizottságának elnöke is.
Deli Andor az Unió történelmét és az európai intézmények, első sorban az Európai Parlament működését ismertette a hallgatósággal. Mindezt olyan személyes hangvételű előadás keretében tette, amelynek köszönhetően a kollégisták betekintést nyerhettek az európai parlamenti képviselők munkájába.
„Ezek a fiatalok most vannak szakmai képzésük elején. Azt hiszem, hogy mire diplomáznak, az Európai Unió is karnyújtásnyi távolságba kerül Szerbiához. Az a célom, hogy a hallgatóságom érezze sajátjának az európai intézményeket, ugyanis ott olyan döntések születnek, amelyek a mindennapjaikra is hatással vannak közvetett vagy közvetlen formában.” – mondta Deli Andor.
Hogyan halad Szerbia EU-csatlakozása? Miért fontos vajdasági magyarként Magyarországot képviselni az Európai Parlamentben? Mi lesz a sorsa Nagy-Britanniának az Európai Unióban? – ilyen és ehhez hasonló aktuálpolitikai kérdésekre kaptak választ a hallgatók az est során.
Deli Andor egy meglepetéssel is szolgált. A 40 legjobban teljesítő kollégistát vendégül látja majd az európai parlamentben, mintegy kiteljesítve az előadáson szerzett tudásukat. A jutalomkirándulásra azok a hallgatók utazhatnak el, akik a legaktívabbak a kollégiumi tevékenységek során. A szakkollégiumi illetve szabadidős tevékenységekben való részvételt az erre a célra összeállított pontrendszer alapján értékeli az Európa Kollégium vezetősége, így biztosítva, hogy kialakuljon egy egészséges versenyhelyzet a hallgatók között, és tényleg a legjobbak utazhassanak Strasbourgba.

Pin It on Pinterest