Rólunk

Az Európa Kollégium 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit Újvidéken azzal a céllal, hogy otthont nyújtson a tartományi székvárosban tanuló magyar anyanyelvű hallgatók számára, illetve a magyarországi szerb közösséghez tartozó, de a tanulmányaikat Újvidéken folytató hallgatók számára.

A kollégium a Telep városrészben található, ott ahol évekkel ezelőtt a lakosság zömét a magyarok alkották. Ez a tény is azt jelzi, hogy a kollégium nem csak egyszerű oktatási intézmény, hanem a magyarság szellemi, tudományos és művészeti központja kíván lenni.

A kollégium megnyitásáig hosszú út vezetett: az ötlet 2005-ben született meg a Vajdasági Magyar Szövetség Dél-bácskai Szervezetének elnökségi ülésén. A terv az volt, hogy biztosítsák az egyre fogyatkozó vajdasági magyar értelmiség utánpótlását. Az ötlet megvalósításával az e célból alapított Európa Alapítványt bízták meg. Az alapkövet 2008-ban helyezték el a Római Katolikus Egyháztól kapott telken, de pénzügyi és adminisztratív okok miatt hét év telt el az átadásig.

A kollégium küldetése, hogy a fiatalok partnerévé váljon tudásuk megőrzésében és gyarapításában, és ezáltal hozzájáruljon a Vajdaság Autonóm Tartományban élő magyar nemzeti közösséghez tartozók általános oktatási szintjének növeléséhez.

Működtetésével széleskörű lehetőségek nyíltak az újvidéki felsőoktatási intézményekben tanuló vajdasági magyar nemzetiségű fiatalok számára. Ezek elsősorban a bentlakási lehetőségekben, valamint az intézmény megnyitásával párhuzamosan beindított és azóta is folyamatosan fejlődő szakkollégiumi programokban nyilvánulnak meg. Ezen programokat a nevelőtanárok irányítják a magyarországi szakkollégiumi rendszerhez hasonlóan. Rendszeresen szerveznek műhelymunkákat, közéleti esteket, szakmai előadásokat, céglátogatásokat. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítő programokra is, mint pl. a néptáncoktatás, a hagyományápolás és a szórakoztató jellegű programok.

A kollégium együttműködik az újvidéki és más vajdasági magyar vonatkozású intézményekkel, emellett anyaországi kapcsolatokat is ápol, ugyanis a működtetőinek a fő célkitűzése a magyar nemzeti kisebbség kulturális önazonosságának megőrzése. Az intézmény emellett az egységes európai oktatási rendszer része kíván lenni. Azzal pedig, hogy lehetővé teszi a magyarországi szerbek számára az Újvidéken történő továbbtanulást, a nemzetek közötti párbeszédet és a toleranciát hivatott segíteni.

A kollégium 380 kollégista részére 190 kétágyas diákszobával rendelkezik. A lányok és a fiúk szobái külön épületszárnyban helyezkednek el. A szobák fürdőszobával vannak ellátva, valamint szintenként két teakonyha áll a lakók rendelkezésére. A kollégium díszteremmel, két előadó- és konferenciateremmel, zeneteremmel és műteremmel rendelkezik. A hallgatók testi fejlődéséhez szükséges feltételeket edzőterem és kültéri sportpálya biztosítja.

 

Pin It on Pinterest