Előadás a Palicsi Állatkertről

Óvári Krisztián, a Palicsi Állatkert biológusa tartott érdekes és tartalmas előadást a díszteremben.

A szakember röviden ismertette az állatkertek kialakulását és fejlődéstörténetét, majd áttért a Palicsi Állatkert ismertetésére.

Ahogyan elmondta, az intézmény 1950-ben nyitotta meg a kapuit. Az akkor 2 hektáros alapterületű állatkert mára 10 hektárosra nőtt, és 150 állatfaj 1500 példányát mutatja be a látogatóknak. A Palicsi Állatkert emellett a gyönyörű növényeiről is híres, a parkban 270 féle fa és cserje található.

Óvári Krisztián ismertette az állatkert felépítését, működését és fő küldetéseit. Ezek közül a legfontosabbak: a fajok kihalása elleni küzdelem (génbank), az állatcsempészek elleni harc, az oktatói/nevelői munka, de a sérült, illetve elkobzott állatok is itt kapják meg a jól megérdemelt, szakszerű gondoskodást.

Az előadás végén kisfilmek segítségével láthatták a kollégisták, hogy hogyan zajlik a mérges kígyók gondozása, befogása.

A szakember az előadás végén készséggel válaszolt a kollégisták kérdéseire, akiket az érdekelt például, hogy hogyan vállalhatnak önkéntes munkát az állatkertben, de a sajnálatos módon nemrégiben elpusztult Márta elefántról is érdeklődtek.

Szakács Áron
(Fotó: Horváth József)

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+