Látogatás a Matica srpska Könyvtárába

2017. december 20-án az Európa Kollégium tíz kollégistája szakmai látogatást tett az újvidéki székhelyű Matica srpska Könyvtárába.

Heinermann Péter, a Tájékoztató osztály vezetője és munkatársa ismertette a könyvtár történetét. Megtudhattuk, hogy az említett intézmény 1826-ban Pesten jött létre Jovan Hadžić vezetésével, és 1864-ben átköltöztették Újvidékre a pesti Tökölyánumból, és azóta folyamatosan működik.

Heinermann kiemelte, hogy megközelítőleg 40 ezerre tehető a könyvtár  magyar nyelvű könyveinek a száma. Továbbá 1 millió 400 ezer kötetnyi könyv és több százezer folyóirat évfolyama sorakozik a polcain, összesen 139 nyelven. Mindez annak köszönhető, hogy az I. és a II. Világháború alatt zárva volt a könyvtár.

Napjainkban több tudományos osztály működik az intézményben, többek között természettudományi, társadalomtudományi, irodalmi, nyelvi, lexikográfiai, kézirattár stb.

A mai Maticának mintegy kétezer külmunkatársa van, ugyanakkor szerteágazó együttműködést épített ki külföldi, és szerbiai könyvtárakkal.

A kollégisták gyakorolhatták az elektronikus könyvkölcsönzés fortélyait, amelyet bizonyára még sokszor fognak alkalmazni tanulmányaik során, hiszen jónéhányan először látogattak el a Maticába. Végül az olvasótermekbe is benézhettek, és alkalmuk volt kérdezni is.

Aznap este az Európa Kollégiumban Heinermann Péter ismertette a jelenlévő kollégistáknak a tekintélyes, értékes könyvtár jellegzetességeit, tevékenységeit.

Babos Karolina
(Fotó: Babos Karolina, Horvát Mária)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+