Határokon átívelő fejlesztés és életen át tartó tanulás – a Feeding Future projekt nyitóünnepségén jártunk

Az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara és a szegedi Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara együttműködéséből született Feeding Future  Élelmiszer-szakemberek támogatása az egész életen át tartó tanulás és a határokon átnyúló hálózatépítés révén Interreg VI-A IPA programjának megnyitóján vett részt a kollégium küldöttsége 2024. szeptember 4-én, a Vajdasági Gazdasági Kamara dísztermében, Újvidéken. Az projekt a Szerbia és Magyarország közötti együttműködés újabb lehetőségét hordozza magában az élelmiszeripari szakemberek és egyetemi hallgatók továbbképzésében, valamint az élelmiszer-technológia hosszútávú fejlesztésében. A projekt együttműködő partnerként részt vesznek vajdasági intézmények is, mint a Vajdasági Gazdasági Kamara, az EcoPanonia Klaster és az Európa Kollégium Egyetemista Központ is.

A projekt nyitóünnepségén részt vett Snejder-Sára Ildikó igazgatónő is, aki köszöntő beszédében elmondta, hogy a kollégisták számára kialakított szakkollégiumi rendszer kulturális és közösségépítő rendezvényeket, az egyetemi tanulmányokat kiegészítő képzéseket, tanfolyamokat, műhelyeket foglalja magába. Éppen ezért rendkívül fontos minden olyan felsőoktatást támogató program, amely a hallgatók kompetenciáit erősíti, szakmai előrehaladásukat és fejlődésüket szolgálja. Hozzátette, hogy a kollégium bekapcsolása a Feeding Future programjába az első alkalom, hogy az intézmény IPA-projektben vesz részt, amiért köszönetet mondott az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara vezetőségének, illetve a programban résztvevő partnereknek, külön kiemelve dr. Sörös Zita professzor asszony hozzájárulását a kollégium partnerségéhez.

„Számunkra rendkívül fontos, hogy azok a fiatalok, akik a jövő szakembereit jelentik, lehetőséget kapjanak olyan kiváló képzésekben való részvételre, melyeket ez a projekt is megfogalmaz. Szerbia uniós csatlakozási folyamatának útján kiemelten fontos az olyan szakemberek kitermelése, akik felkészültek a jövő kihívásaira, akik jól ismerik és megfelelnek a korszerű élelmiszer-termelés és a szolgáltatóipar követelményeinek, az ehhez az iparághoz tartozó környezettudatos, korszerű elveknek, mindezt a projekt által biztosított gyakorlati példákon is megtapasztalva.”

A kollégium igazgatónője hozzátette, hogy az intézmény a lehetőségeihez mérten mindennemű hozzájárulást és segítséget meg fog adni a projekt sikerességéhez.

Szedlár Ágnes

Pin It on Pinterest