A szerelem filozófiái

Ezzel a címmel tartott közéleti est keretében előadást Dr. Boros Gábor, az ELTE Bölcsészettudományi Karának professzora és dékánhelyettese, Széchenyi-díjas filozófiatörténész az Európa Kollégium dísztermében.

Dr. Boros Gábort közel húsz éve foglalkoztatja a szerelem témaköre. Descartes szerelem fogalma volt az, amely felkeltette az érdeklődését a téma iránt. „A filozófia történetében nagy hatású gondolkodók próbáltak a szerelemről gondolkodni és a filozófia maga is a bölcsesség szeretete, tehát kezdettől fogva egy olyan értelmi tevékenységnek tekintette magát, amely nem független az érzelmektől” – vallott előadásában a témáról a filozófiatörténész.

Descartes mellett Platón, Szent Ágoston, Szent Tamás, Ficino, Hume, Kant és Hegel műveivel foglalkozott behatóan a szerelem kapcsán.

Az előadás a Regionális Tudományos Központ és az Európa Kollégium együttműködésének köszönhetően lett megszervezve.

Losoncz Márk, a Regionális Tudományos Központ koordinátora elmondta, hogy a központ a Filozófiai és Társadalmi Intézet vajdasági ágaként jött létre 2016-ban, egy olyan interdiszciplináris orientáltságú kutatóintézetként, amely a kutatások mellett neves vendégelőadókat hív meg a tartományunkba.

Az Európa Kollégium lakói nagy érdeklődéssel hallgatták Dr. Boros Gábor előadását.

Szakács Áron
(Fotó: Kovács Birkás Zsolt)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+