Ünnepi hangverseny a nemzeti ünnepünkön

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Görög Enikő és Noémi zongorahangversenyét hallgathatta meg a közönség az Európa Kollégium dísztermében.

Az esemény díszvendége dr. Maruzsa Zoltán, Magyarország Oktatásért Felelős Államtitkárságának köznevelésért felelős helyettes államtitkára volt.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója köszöntötte az esemény díszvendégét és a közönséget:

„Ez a koncert által kívánunk méltón emlékezni, méltón ünnepelni, és köszönetet mondani, azoknak a hősöknek, akik az életük árán is harcba szálltak a szabadságért és a hazáért.”

Az államtitkár úr köszöntő beszédében kiemelte, hogy a magyar történelem során érdekes módon azok az évfordulók, amelyeknek az évszámában a nyolcas szám szerepel, különösen jelentősek. Ilyen évszámok 1848, 1868, 1918, 1938, 1948, 1968 és végül 1988. Ezekhez az évszámokhoz örömteli és szomorú események is köthetők.

„1988-ban elindultak azok az események, amelyek a kommunizmus bukásához, és azokhoz a politikai viszonyokhoz vezettek, amelyek újra szabad kereteket biztosítanak az egész magyarság mindennapjaihoz, életéhez. Ez megteremtette az új kereteit annak, hogy a magyarság szerte a Kárpát-medencében visszatalálhasson önmagához és újrarendezhesse magát. Ennek az 1988 utáni fejlődésnek az eredménye ez a kollégium is, és nagy öröm annak a felismerése, hogy a 2015-ös alapítás óta azok az újvidéki egyetemisták, akik korábban albérletben vagy más intézményekben találták meg a helyüket, most ilyen szép számban és nagyon komoly szinten együtt tudnak emlékezni 1848/49-re, amely a magyar szabadság legnagyobb ünnepe. A felsorolt évfordulók közül talán ez az, ami a legjobban odatalált a magyarság szívéhez. Nem véletlen, hogy amikor iskoláról, kollégiumról beszélünk, ahol a magyar közösség, ahol a magyar fiatalság együtt van, ott ez a dátum, március 15-e nem múlhat az együtt gondolkodásnak, az összetartozásnak az érzése nélkül.”

Dr. Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy az Európa Kollégiumban közösen emlékezhet a kollégistákkal arra, hogy őseink 170 évvel ezelőtt milyen nagy dolgot vittek végbe a magyarság és az egész európai szabadság érdekében.

Szakács Áron
(Fotó: Horváth József)

Pin It on Pinterest