Élet az Európa Kollégiumban

Ezt az ismertetőt második emeleti kollégiumi szobámból írom, még csendesek a folyosók kora délután lévén, az emeletek később telnek meg hazaérkező és társalgásba elegyedő diákokkal. Szeretem ezt a csendet, de valahol már várom a nyüzsgést, az egymásnak kedvesen köszönő embereket, a fokozatosan kialakuló ismeretségeket, a pillanatokat, amik egyre értékesebbé teszik az itt töltött időt. Az Európa Kollégiumról még egyetemi éveim elején hallottam először sok másik mostani bentlakóhoz hasonlóan. A jelenhez vezető út során felmerülő akadályok csupán töredékét ismerjük diák szemmel, de még így is egyértelmű mennyi munka, idő és energia nyugszik ebben a létesítményben számtalan fél részéről.

Tanulmányaim során ez az első alkalom, hogy kollégiumi környezetben élek. Őszintén szólva, a beköltözés előtt kissé tartottam mi fog várni, főleg, hogy Újvidéken alig van magyar ismeretségem, a beköltözők közül sem volt ismerősöm. Ez a szorongásom az első pillanattól felengedni látszott, tapasztalva a nevelőtanárok és a többi itt dolgozó ember segítőkészségét rögtön a beköltözés napján, látva az épület minőségi kialakítását és adottságait, a folyosók ízléses, kulturált díszítését, a szobám nyugodtságot sugárzó hangulatát és nem utolsó sorban jó érzés volt találkozni a többi beköltöző egyetemistával. Könnyű volt a kollégiumi életre való átállás, a szobatársammal nagyon szerencsés vagyok, Krisztával egy húron pendülünk, nem is kicsit. Egyre több az ismerős arc vacsora készítés közben, érdekes más szakos diákok történeteit hallani. Akadémiai szempontból eddig pozitívak a tapasztalataim, a szobánk felszereltsége nagyban hozzájárul a hatékony tanulás lehetőségéhez, a kollégium eseménynaptára is egyre bővül. Persze a rendszer nem tökéletes még, kerékpártároló vagy egy tanulószoba biztos sokaknak nagy segítség lenne, de egy kis megértéssel látja az ember, hogy egy folyamat elején járunk és a körülményekhez képest kimagasló a szolgáltatások tárháza.

Ismertetőm végére hagytam azt a jegyét ennek az erősödő közösségnek, ami talán a legjobban kiemeli az Európa Kollégiumot a többi újvidéki diákszálló közül. Akármennyire is fontosnak tartom egy nemzet bizonyos fokú integrációját, amennyiben kisebbségként él egy országban, magyarok között lenni letagadhatatlanul jó érzéssel tölt el. Az Európa Kollégium olyan, mint egy kis magyar sziget, ahova jó hazajönni, ahol az ember otthon érezheti magát. Azt hiszem minden itt lakó és a jövőben beköltöző diák nevében mondhatom, köszönjük az Európa Kollégiumot mindazoknak, akik hozzájárultak a megvalósításához. Túlzás nélkül és őszintén tudom ajánlani az itt élés lehetőségét a most végzős középiskolásoknak és az idén nem jelentkező egyetemistáknak. Nem fogják megbánni.

Csernus Emőke
5. éves orvostanhallgató

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+