Értékteremtő kisebbségkutatás a Kárpát-medencében

November 30-án az Európa Kollégium adott otthont a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács szervezésében megtartott Értékteremtő kisebbségkutatás a Kárpát-medencében című nemzetközi konferenciának.

Dr. Lendák Imre, a VMAT elnöke a köszöntőjében elmondta, hogy a konferencia a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett Magyar Tudomány Ünnepe keretében került megszervezésre, amelynek a 2019-es központi témája az értékteremtő kutatás, és ehhez kapcsolódik a konferencia témája is. A tanácskozás lehetőséget biztosít arra, hogy a szerbiai, magyarországi, felvidéki, kárpátaljai és erdélyi kutatók bemutassák az aktuális kutatásaikat, és megismerhessék egymás tapasztalatait.

A kollégium nevében Snejder-Sára Ildikó igazgatónő szólt a konferencia résztvevőihez, ismertette a kollégium működését és elmondta:

“Megtiszteltetés számomra, hogy a szervezők a konferencia helyszínéül az Európa Kollégiumot választották. Hiszem, hogy ez a választás nem véletlen, hiszen a Magyar Tudomány Ünnepének hónapjában, az Eötvös Loránd emlékévben, mi sem adhatna jobb otthont a tanácskozásnak, mint az intézmény, ahol a vajdasági magyar közösség jövendőbeli értelmisége és tudományos utánpótlásának képviselői nevelkednek.”

Dr. Kocsis Károly akadémikus, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke, és a Magyar-Szerb Múlt Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának elnöke is kitért a köszöntőjében a konferencia helyszínére:

“Utoljára akkor jártam itt, amikor Pásztor elnök úr körbevezetett az építkezésen, én még arra az Európa Kollégiumra emlékeztem. Most viszont nem tudok betelni az épület gyönyörűségével, amely az újvidéki magyar diaszpóra épülete, és a kiváló magyar-szerb kormányzati kapcsolatok szimbóluma is.”

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője is örömmel konstatálta, hogy az Európa Kollégium adott otthont a konferenciának:

“Ha a tanácskozás címéből indulunk ki, a vajdasági magyar közösségnek az egyik legnagyobb értéke ma biztos, hogy az Európa Kollégium, hiszen ez egy olyan eszköz, amely biztosíthatja a vajdasági magyar tudományos utánpótlást is.”

Az eseményt dr. Zoran Milošević, Tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár is megtisztelte jelenlétével, és köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

Szakács Áron

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+