Milyen a finn oktatási rendszer?

Jani Korhonent, a Helsinki Egyetem Finnugor Tanszékének mesterszakos hallgatóját látta vendégül az Európa Kollégium. Ahogyan Danyi Zsuzsanna nevelőtanár köszöntőjében elmondta, Jani a szakdolgozatához gyűjt anyagot Vajdaságban. Néhány kollégistával is készített interjút, ez adta az ötletet ahhoz, hogy felkérjék egy előadás megtartására. Jani a magyar nyelven megtartott előadásában bemutatta a szépszámú közönségnek Finnország történelmi-, földrajzi-, társadalmi- és kulturális jellegzetességeit. Külön kitért a nyelvrokonsági kapcsolatokra és a finn kortárs irodalom magyar (ezen belül vajdasági) vonatkozásaira. Ismertette az igen magasfokú, elsősorban a svéd közösséget érintő finn kisebbségi politikát is.
Előadásának központi témája a világszerte méltán híres finn oktatási rendszer volt. Jani a kurzusalapú, gyakorlati képzésre épülő oktatási rendszer előnyei mellett a hátrányairól is beszélt.
Az átfogó előadás felkeltette a főként a kollégium lakóiból álló közönség érdeklődését. Számos kérdést intéztek Janihoz, aki készségesen válaszolt.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+