Szerb nyelvi felzárkóztató az Európa Kollégiumban

A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett szerb nyelvi felzárkóztató képzés utolsó hetének az Európa Kollégium ad otthont. A képzésre Vajdaság egész területéről érkeztek a középiskola harmadik osztályát befejező diákok. 2018. július 2-tól 13-ig öt helyszínen, Szabadkán, Topolyán, Zentán, Magyarkanizsán és Temerinben több, mint száz diák részvételével került sor a szerb nyelvi képzés első részére, majd ezt követően július 16-ától a képzés résztvevői egy ötnapos, 40 órás intenzív oktatáson vehetnek részt az Európa Kollégiumban.

A képzést Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Dragana Lilić, a képzést már negyedik éve lebonyolító niši Biznis Akademija igazgatója nyitotta meg.

Jerasz Anikó elmondta, hogy az MNT 2011 óta szervezi meg a felsőoktatási ösztöndíj programja keretein belül a szerb nyelvi felzárkóztató kurzust. Eleinte a már felvételt nyert egyetemistákra és főiskolásokra összpontosítottak. Később terjesztették ki a programot a középiskolák harmadik osztályát befejező diákokra.  „Ez egy háromhetes, 80 órás kurzus. Az idei képzésen az Európa Kollégiumban 83 diák van jelen. Számukra az újvidéki József Attila Általános Iskolában tartják az órákat. A kurzus lényege, hogy a fiatalokat motiváljuk, ösztönözzük, hogy bátran szólaljanak meg szerbül, hogy felszínre kerüljön az a nyelvtudás, ami valójában bennük rejlik passzívan. A beszédcentrikus képzés során a szókincs bővítésére fektetik a hangsúlyt.” –  mondta Jerasz Anikó.

A képzés július 16-ától 20-ig tart. A résztvevők a kurzus ideje alatt alaposan megismerhetik az Európa Kollégiumot is, és ízelítőt kaphatnak a kollégista életből.

Szakács Áron
(Fotó: Horvát Mária)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+