Vajdasági magyar filmalkotások vajdasági magyarokról a kollégiumban

Az Európa Kollégiumban két napon át, október 9-én és 10-én, vajdasági magyarok által vajdasági magyarokról alkotott dokumentumfilmeket mutattunk be a díszteremben.

A dokumentumfilmeket a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja keretén belül vetítettük, amelyet idén október 9-e és 13-a között immár tizennyolcadszor szervez meg Vajdaság-szerte a magyarkanizsai Cinema Filmműhely, a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából. A Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben meghozott jeles napokról szóló határozata óta tartjuk számon a vajdasági magyar mozgókép napjaként október 13-át, Lifka Sándor ugyanis 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat.

Az Európa Kollégiumban két nap alatt hat dokumentumfilmet láthatott a közönség. A bemutatókat Siflis Zoltán, öt évtizedes tapasztalattal rendelkező, Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező ez alkalomra írt gondolataival nyitottuk meg, aki a múlt feldolgozásának fontosságáról a következőket osztotta meg:

… minden korban, minden generációnak szüksége van hiteles nemzeti tudatra, az utóbbi európai politikai események tükrében, hiteles európai tudatra is szüksége lesz, már most is a jelenben és még inkább a jövőben …

Az első napon vajdasági magyar emberi sorsokat bemutató alkotásokkal vártuk a nemcsak kollégistákból álló közönséget, ugyanis Siflis Zoltántól A kapus halála, Iván Attilától az Üzenetváltás ember és Isten között, Király Mirellától A vízen jött, valamint Horvát Inesztől a Szalai Attila, karikaturista című dokumentumfilmeket, illetve portréfilmet vetítettük.

A második napon természetvédelmi és természettudatos tematikájú művek kerültek terítékre, így Fejős Csillától a Ludasi történetek, valamint a Bodzsoni Péter rendezésében az Alpok Traverz Expedíció dokumentumfilmeket lehetett megtekinteni.

Siflis Zoltán személyes nyilvántartása alapján, nálunk a Vajdaságban napjainkig több mint félszáz, kimondottan elhallgatott, kisebbségi magyar tabutémának számító dokumentumfilm készült.

Az Európa Kollégium 2016 óta partnere és helyszíne, a Cinema Filmműhely jóvoltából kiválogatott és biztosított, előző év vajdasági magyar filmjeinek felhozatalát szemléző Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja rendezvénysorozatnak.

Kovács Birkás Zsolt
(Fényképezte: Babos Karolina, Szentmártoni László)

Pin It on Pinterest