A Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum vendégei voltunk

Az Európa Kollégium tizenegy kollégistája ellátogatott a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátumba, ahol a természetvédelmi szakmunkatársak terepjárás és tantermi előadás keretében tartottak rendhagyó órákat.

Érkezéskor reggelivel fogadott bennünket Grabovac Dávid, a szabadkai székhelyű Riparia Természetbarátok Egyesület szakmunkatársa. Ezután érkezett meg Szekeres Ottó, a Rezervátum természetvédelmi őre, aki rövid bevezetőt tartott a természetvédelmi terület felépítéséről, és ezzel kezdetét vette a négyórás terepjárás. Közben a résztvevők megismerkedhettek a tó és környéke természeti értékeivel, védelmük problematikájával.

A kultúrtörténeti és természettani előadás közben hallhattunk a hagyományos gazdálkodás és a természetvédelmi tevékenység kapcsolatáról vagyis a természeti élőhely szürkemarhákkal való kezeléséről, illetve a madárgyűrűzésről.

A tó keleti tanösvényének bejárása után ebéddel vártak bennünket a ludasi Hedera étteremben, majd pedig visszamentünk a Ludasi Látogatóközpontba, ahol tantermi előadással folytatódott a délután. MSc. Vinkó Tamás környezetkutató, a Palics-Ludas Közvállalat Természetvédelmi szakmunkatársa tartott prezentációs előadást, melynek keretében a szabadkai régió védett területeiről, a Palics Természeti Park ökoszisztéma-szolgáltatásairól, illetve kulturális szolgáltatásokról, és a területrendezési tervekről beszélt. Ismertette a természeti tőke fogalmát, az értékelési eljárások fejlődését, az ökoszisztéma-szolgáltatások gazdasági értékelését.

Grabovac Dávid a mocsári teknős (Emys orbicuaris) védelméről beszélt, ismertette többek között az elterjedését, az élőhelyét és életmódját, veszélyeztetettségét stb. a Szabadka környéki védett területeken.

A kollégisták kérdéseket tehettek fel az előadóknak, majd a csoport gazdag, élménydús ismeretanyaggal a birtokában indult vissza Újvidékre.

Babos Karolina
(Fotó: Babos Karolina)

Pin It on Pinterest