A mi sporthőseink

Január 22-én volt 196 éve annak, hogy Kölcsey Ferenc befejezte a nemzeti himnuszunk szövegét. Harminc éve ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ebből az alkalomból egy nem mindennapi kötet bemutatójára került sor az Európa Kollégium dísztermében.

Danyi Zsuzsanna, vezető nevelőtanár köszöntőjében elmondta, hogy a magyar kultúra magját a zene, az irodalom, a történelem, a sporttörténelem, a magyarságtudatunk és más értékeink jelentik. Magyarságtudatunkat csak úgy tudjuk erősíteni, ha anyanyelvünkön olvasunk. Ezért esett a választás A mi sporthőseink, egy hete megjelent kötet bemutatására, és a könyv gondozójának, a Hét Nap hetilapnak a prezentálására.

Az est elején László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója ismertette a heti lap múltját, működését és a szerkesztőség jelenlegi helyzetét, majd átadta a szót a kötet szerzőinek, Tóth Tibor újságírónak, Szalai Attila karikatúristának és az est moderátorának, Bencsik István szerkesztő-újságírónak.

Bencsik István elmondta, hogy a magyar kultúra gazdagságát bizonyítja ez a történelmi jelentőségű kiadvány, mivel ehhez hasonló kötet még nem jelent meg a Kárpát-medencében.

Tóth Tibor, a kötet szerzője elmondta, hogy sportújságíróként rengeteg interjút készített vajdasági sportolókkal, akik tulajdonképpen az itteni magyarság nagykövetei, hiszen a vajdasági magyarság jó hírét ők viszik el a világba. A kötet ötlete pedig kollégája, Szalai Attila fejéből pattant ki, aki az illusztrációként szolgáló karikatúrákat készítette.

A könyvbe 29 vajdasági magyar sportolóval, edzővel és sportmunkással készített interjú került be. A szerzők folytatást is terveznek, hiszem számos olyan sportoló van még, akik munkásságukkal kiérdemelték, hogy bekerüljenek egy ilyen kötetbe.

Az est végén a felmerülő kérdésekre is válaszoltak a könyv szerzői.

Szakács Áron
(Fotó: Horváth József)

Pin It on Pinterest