A szellemi alkotás joga

Az Európa Kollégium kollégistái február 23-án két érdekfeszítő előadást hallgathattak meg Vukašinović Éva ügyvédtől és Kljajić Ljubomir szabadalmi ügyvivőtől. Közéleti estünk témája A szellemi alkotás joga, mindig aktuális a fiatal kutatók, alkotók számára.

Vukašinović Éva ügyvédnő vezette be a kollégistáinkat e jogi témát érintő világba, élő példákkal illusztrálva az alkotók jogait, kötelezettségeit, és az ehhez kapcsolódó jogi fogalmakat. Megtudhattuk mit értünk szerzői jog alatt, mire és meddig terjed ki, illetve milyen következményekkel jár e jogok megsértése. Előadónk gazdag szakmai tapasztalatából merített ízelítőt a téma közérthetőbbé tételére.

Kljajić Ljubomir szabadalmi jogász interaktív előadása elsősorban a kutatás, alkotás, szakdolgozatírás során betartandó szabadalmi jogi fogalmakra tért ki. A hallgatóság megismerhette mit jelent a plágium fogalma, milyen feltételekkel használható fel egy meglévő szellemi érték. A közönséget bevonva Ljubomir különböző tudomány- és művészeti területekről vett eseteken mutatta be, hogyan kell helyesen eljárni az alkotói jogok betartásával.

Előadóink az előadás végén több gyakorlati kérdést válaszoltak meg, többek között kitérve a mesterséges intelligencia és a szerzői jog bonyolult témakörére. A téma iránt érdeklődő kollégisták az est végén kötetlen és konstruktív beszélgetéssel búcsúztak el vendégelőadóinktól.

Bakos Róbert
(Fényképezte: Horváth József)

Pin It on Pinterest