A vajdasági magyar tudomány ünnepe

Húszéves a VMTDK, a hétvégén tartották meg a konferencia idei előadásait és a kapcsolódó programokat

 

Voltaképpen egy helyét kereső „mozgalomként” indult, mára a vajdasági magyar ifjúság tudományos ünnepévé nőtte ki magát a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia.

A huszadik VMTDK megnyitóján szombaton, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának amfiteátrumában erre mutattak rá a rendezvény korábbi éveinek résztvevői, a Kristálygömb Díj nyertesei, akik saját pályájuk alakulásáról, a konferenciához kapcsolódó emlékeikről is beszámoltak.

Köztük Samu János VilmosLázár TiborTelek TamásHolló BertaNovák AnikóBeretka SándorPápista ZsoltVass SzabolcsOláh Tamás is videoüzenetben fogalmazta meg, mit jelentett számára ez a konferencia, hogyan terelődött annak is köszönhetően figyelme a tudományos munkára, s milyen jelentőséget tulajdonít a VMTDK-nak a vajdasági magyar fiatalok tudományos kutatásának fejlődése szempontjából.

Dr. Pfeiffer Attila, a tavalyi díjazott is sikeres munkát kívánt a konferencia résztvevőinek, s örömmel nyugtázta: a koronavírus-járványnak sem sikerült leállítani az itteni tudományos élet egyik legfontosabb rendezvényét.

(Fotó: Ótos András felvétele)

Az idei konferencia központi témája, igazodva a fontos jubileumhoz: az idő. Összesen 115 fiatal jelentkezett, így az eddigiekben összesen 2463 előadója volt már a rendezvénynek, amely két évtizede fogja össze Szabadka és Újvidék magyar hallgatóinak tevékenységét, s von be a munkába előadókat a környező országokból is.

Színvonalas előadások színhelye a VMTDK, az új ismeretek szerzésének, szakmai kapcsolatok kiépítésének lehetőségét hordozza immár huszadik éve magában, állapította meg beszédében dr. Halupka-Rešetar Szabina rektorhelyettes. Nagyban hozzájárult az Újvidéki Egyetem többnyelvű intézményi fejlesztéséhez is, a szakmai kommunikáció előbbre viteléhez, tette hozzá.

Dr. Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia elnökségi tagja köszöntőjében elmondta, kiemelkedő teljesítmény áll a VMTDK mögött, az MTA figyelme mindenekelőtt azért szegeződik erre a konferenciára, mert itt jelennek meg a jövő magyar tudományának reménységei.

Az elmúlt húsz évben kialakult egy fontos háló, már nem az első szálak fonásánál tart a kezdeményezés, értékelte dr. Weiszburg Tamás, a magyar Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, aki hozzátette, nem a versenyen, a megszerzett okleveleken van tulajdonképpen a hangsúly: az emlékezetben majd a találkozások, szakmai viták, beszélgetések maradnak igazán meg. Egy erőteljesen változó közegben élünk, a tudás azonban állandóságot, eredményt, nyertes pozíciót jelent mindenkor, húzta alá.

A jelenlevőket üdvözölte dr. Horák Rita, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tudományügyi dékánhelyettese és dr. habil. Fogarasi György, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető-helyettese is.

Sneider Sára Ildikó, az újvidéki Európa Kollégium igazgatója kifejtette, a tudományok segítségével ismerhetjük meg igazán a körülöttünk lévő világot, ezért az általa képviselt intézményen belül is nagy szerepet tulajdonítanak a szakkollégiumi tevékenységnek. Üdvözlő beszédének végén dr. Gábrity Molnár Irén, a Kristálygömb Díj kuratóriumi tagja elismerő oklevelet adott át azoknak, akik már évek óta részt vesznek a VMTDK munkájában, szervezésében, köztük dr. Csányi Erzsébetnek, a tudományos bizottsági elnöknek is, aki mind a húsz évben egyengette a konferencia útját.

Csányi nyitotta meg az idei munkát, mint fogalmazott, a VMTDK bejárta az alkotás, szabadság, értékkeresés, játék útjait is, míg elérte mai szerepét, az elmúlt húsz év valójában a konferencia folyamatos megújulásának, változásának, tudatosodásának a története.

A plenáris ülést, szekcióüléseket követően szombat este átadták a Kristálygömb Díjat az idei kitüntetettnek, dr. Vickó Krisztinának az orvostudományok terén elért kiváló eredményeiért és VMTDK-s kiemelkedő szerepléseiért.

A Kristálygömb Díjat az idén dr. Vickó Krisztina érdemelte ki (Fotó: Ótos András felvétele)

A pénteken művészeti programokkal indult, majd a szombati konferencia-napot követően vasárnap megtartott szervezői üléssel lezárult az idei VMTDK.

 

Forrás: Magyar Szó, 2021. november 22.
Szerző: V-ÁR

 

Pin It on Pinterest