Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójára emlékeztünk

A nemzeti ünnepünkről való megemlékezés az intézmény megnyitása óta fontos az Európa Kollégiumban, de az 1848/1849-es forradalom és szabadságharcnak még ebben a sorban is kiemelt szerepe van. A 174. évfordulón a Szabadságharc – Arany és Petőfi barátságának két éve című színpadi játékot láthatták a kollégisták.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgató asszonya a köszöntőjében kiemelte, hogy az Európa Kollégium számára azért is különösen fontos ünnep március 15-ike, mert 1848-ban a kollégistákkal egykorú ifjúság mondott nemet a rabigára és robbantotta ki a forradalmat. A szabadságharc leverése utáni években pedig közös erővel álltak talpra.

„174 éve a nehézségek kovácsolták össze az őseinket. A bajból merítettek erőt ahhoz, hogy közösen építsék újjá életüket. A mi összetartozásunkat pedig azok a lehetőségek kell, hogy erősítsék, amilyenekre évtizedek óta nem volt példa a délvidéki magyarság életében.” – mondta az igazgató asszony.

A Szabadságharc – Arany és Petőfi barátságának két éve című előadást eredetileg két éve mutatták volna be a díszteremben, de az akkor felerősödő koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség. Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla, a darab szereplői ezért külön örömmel léptek a kollégium színpadára, a közönség pedig lelkes tapssal jutalmazta az előadásukat.

Szakács Áron
(Fotó: Horváth József)

 

Pin It on Pinterest