Az aktív sportpályafutás és a civil karrier

Dr. Lepeš Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára Az aktív sportpályafutás hatása a civil karrierre címmel tartott előadást közéleti est keretében az Európa Kollégium dísztermében.

A tanár úr elsősorban arra világított rá, hogy a sportpályafutás nem lehet cél, hanem csupán eszköz az emberré válás útján. Mivel a sportpályafutás előre nem meghatározható ideig tart, párhuzamosan készülni kell az azt követő civil életre is. Az előadás során kiderült, hogy ellenkező esetben a visszavonulásuk után milyen veszélyek várnak a korábban ünnepelt sportolókra.

Dr. Lepeš Josip az oktatási rendszer hibájának tartja, hogy a statisztikák szerint a továbbtanuló sportolók soha nem értek el olyan eredményeket, amilyenekre valójában képesek lettek volna. Ugyanakkor azok, akik elhanyagolták a továbbtanulást, a sportpályafutásuk végeztével könnyen a társadalom perifériájára kerülhetnek.

A tanár úr rávilágított az élsport egészségkárosító hatásaira is, amelyeknek a következményeire szintén idejében fel kell készíteni a sportolót.

Szakács Áron
(Fotó: Balla Gyöngyi)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+