Beszélgetős est az MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzés résztvevőivel

A Magyar Nemzeti Tanács intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzésén 25 egyetemista vesz részt 2021. szeptember 6-tól 17-éig az újvidéki Európa Kollégiumban.

Horvát Mária nevelőtanár szervezésében, egy beszélgetős est keretében, az Európa Kollégium kollégistái motiválták a gólyákat, hogy a szerb nyelvet a saját érdekükben mielőbb sajátítsák el a szükséges szinten. Lackó Márta Kisoroszról, Hovanyec Ildikó Csantavérről, Lajkó Flórián Kavillóról, Rozsi Aleksz Tordáról, Kocsis Tímea Moholról kerültek Újvidékre. Tanulmányaik kezdetén mindannyian gyengén beszélték a szerb nyelvet, ennek ellenére most sikeres egyetemisták.

Megosztották a tapasztalataikat a vendégekkel, hogy minél könnyebben vegyék a szerb nyelven történő továbbtanulás akadályait, és hogy a nyelvi hátrányok minél kevésbé hátráltassák a továbbtanulást. Gyakorlati tanácsokat adtak azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudják gördülékenyebben használni a szerb nyelvet. Bátorították őket a kommunikációs nehézségek legyőzésére, a félelmet nem ismerő kommunikálásra. Az egyik legfontosabb tanácsuk az volt, hogy bátran kössenek új ismeretségeket, barátságokat a szerb anyanyelvű egyetemistákkal.

Horvát Mária
(Fotó: Kovács Birkás Zsolt)

Pin It on Pinterest