Dolgozz egyetemistaként!

Kósa Lajos, magyarországi országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke és az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke volt az Európa Kollégium közéleti estjének a vendége. A fiatalok munkalehetőségei, foglalkoztatása – különös tekintettel a diákszövetkezetekre, mint hungarikumra címmel tartott előadást Majzik Nándornak, a MELÓ-DIÁK Universitas Szolgáltató Iskolaszövetkezet operatív vezetőjének és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége főtitkárának a társaságában.

Az Európa Kollégiumba tett látogatásukra elkísérték őket dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, dr. Fiák István, az Országos Szövetkezeti Tanács alelnöke és a DiákÉSZ elnöke, dr. Sziklai Katalin, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. munkatársa és Hack Angelika, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. ügyvivője. A vendégeket Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatónője köszöntötte.

Kósa Lajos és Majzik Nándor előadásából a kollégisták megtudhatták, hogy a hungarikumnak számító, Magyarországon 1983 óta működő diákszövetkezetek jelenleg milyen lehetőségeket kínálnak a dolgozni vágyó diákoknak. Mint elmondták, a diákszövetkezeti tagság többek között biztos fizetést, munkaszocializációt, készségfejlesztést és a különböző munkák kipróbálásának a lehetőségét kínálja a diákoknak. Emellett a szakági munkavállalást elismerik szakmai gyakorlatként.

Kósa Lajos elmondta, hogy a nap folyamán Pásztor Istvánnal, a VMSZ és a Vajdasági Képviselőház elnökével tárgyalt a magyarországi diákszövetkezeti rendszer szerbiai jogi keretbe való átültetésének a lehetőségéről.

Az előadás felkeltette a kollégisták érdeklődését, Kósa Lajos és Majzik Nándor pedig készséggel válaszoltak a kérdéseikre.

Az est végén Snejder-Sára Ildikó megköszönte a vendégeknek az előadást, a kollégistákat pedig arra kérte, hogy nézzenek utána a szerbiai szövetkezetek nyújtotta munkalehetőségeknek, esetleg gondolkodjanak el egy diákszövetkezet alapításán.

Szakács Áron
(Fényképezte: Horváth József, Szentmártoni László)

Pin It on Pinterest