Eötvös 100

Dr. Szarka László Csaba tartott előadást az Európa Kollégium dísztermében Eötvös Loránd halálának századik évfordulója kapcsán. Az előadót Danyi Zsuzsanna vezető nevelőtanár köszöntötte, aki elmondta, hogy az intézményben a kollégisták számára a műhelyek biztosítanak lehetőséget a tudományos munkára, ezúttal pedig A magyar tudomány hete alkalmából kerül sor erre az előadásra.

Dr. Szarka László Csaba geofizikus-mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Eötvös 100 Koordinációs Testület elnöke az előadásában elsősorban nem szakmai dolgokról beszélt, hanem megpróbálta közelebb hozni Eötvös Loránd munkásságát a fiatalokhoz, mert amint mondta, Eötvös nem csak kiváló tudós volt, hanem igazi példakép. A magánéleti érdekességek mellett ismertette a hozzá köthető fogalmakat, kifejezéseket, eszközöket, és a vajdasági illetve szerbiai kötődéseit. Az előadásból kiderült, hogy Eötvös Loránd egy összetartó erő a Kárpát-medencei geofizikusok között, hiszen a szerbek, horvátok és románok egyaránt tisztelik és elismerik. A tudományos munkássága pedig világszerte elismert volt: a magyar nyelvű publikációit Albert Einsteinnek felesége, Mileva Marić Einstein olvasta fel németül.

Az előadást nagy érdeklődéssel hallgatták a kollégisták, akik 3D-s szemüveggel tekinthették meg Eötvös korabeli térhatású fotográfiáit.

Szakács Áron
(Fotó: Kovács Birkás Zsolt)

Pin It on Pinterest