Hetedszer tartottak tanévnyitót az Európa Kollégiumban

A hetedik tanévnyitón 75 új lakót köszöntöttek ünnepélyesen az Európa Kollégiumban. Őket elsőként Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgató asszonya köszöntötte, és elmondta nekik, hogy azon túl, hogy a kollégium kedvezményes lakhatási lehetőséget nyújt számukra, részesei lesznek a Szerbiában egyedülálló szakkollégiumi rendszernek is. Az elmúlt hét év sikerei kapcsán kiemelte, hogy vannak olyan egykori lakói a kollégiumnak, akik az intézmény falai között találtak egymásra, ma pedig már boldog házasok:

„Ma már mindketten Újvidéken, a szakmájukban olyan munkahelyre találtak, amely szilárd alapra helyezte a jövőjüket, és mindkettőjük előtt nyitva áll a további szakmai fejlődés lehetősége. Elmondhatjuk, hogy ők megkaptak mindent, amiért annak idején a kollégiumot életre hívták a megálmodói”.

Az igazgató asszony ezúttal is köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának, amiért a kezdetektől biztosítja az Európa Kollégium működéséhez szükséges anyagi hátteret.

A magyar kormány nevében Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője köszöntötte az új lakókat.

„Az Európa Kollégium lakói a sors azon kegyében részesülhetnek, hogy bár otthonuktól távol kezdik meg egyetemi tanulmányaikat, de egy új, a családjukhoz sokban hasonlító, viszont sokkal nagyobb magyar közösség, az Európa Kollégium diákjai nagy családjának tagjává válhatnak. Egy olyan család részesei lehetnek, amely a Kárpát-medence egyik legszebb és legmodernebb diákotthonával rendelkezik.” – mondta a főosztályvezető asszony.

A kollégium újdonsült lakói ezúttal is a Magyar Nemzeti Tanács által lefolytatott pályázat során nyerték el a lakhatási jogukat. Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a 75 új lakó vajdaság 22 községéből érkezett. Közülük a legtöbben Szabadka város területéről és Óbecse községből döntöttek úgy, hogy Újvidéken tanulnak tovább. A karok tekintetében a Bölcsészettudományi Kar a legnépszerűbb, majd a Természettudományi-matematikai Kar és az Orvostudományi Kar következik.

Az ünnepi műsor keretében ezúttal is nyolc új kollégista írta alá a bentlakási szerződését az egyetemi karok képviseletében Jerasz Anikóval, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnökével és Snejder-Sára Ildikóval, a kollégium igazgatójával.

Az Európa Kollégium Hallgatói Érdekképviseletének nevében Bicók Lea köszöntötte az új kollégistákat, bemutatva az EKHÉK munkáját és a kollégiumi életet.

Az új tanévre ft. Nagy Attila, a telepi Szent Erzsébet plébániatemplom plébánosa és nt. Orosz Attila bácskai református esperes kérték Isten áldását.

Az eseményt Szabó Zsuzsanna kollégista bukovinai népdalcsokorral tette színesebbé, Détári Donáta pedig hegedűjátékával és énekével fokozta a beköltözés ünnepi hangulatát nővére, Détári Apollónia zongorajátékának kíséretében.

Szakács Áron
(Fotó: Szentmártoni László)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+