Időutazás a zenében címmel adott koncertet az Európa Kollégium zeneművészeti szakköre

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából az Európa Kollégiumban tartott ünnepi műsorban mutatkozott be a 2023/2024-es tanév zeneművészeti szakköre. A műsor az Időutazás a zenében címet viselte, hiszen a különböző korok nagy zeneszerzőinek műveiből hallhatott néhányat a közönség.
A műsor elején felcsendült a Himnusz a kollégium énekkarának előadásában, Dávid Andor vezetésével, amelyet Snejder-Sára Ildikó igazgatónő beszéde követett. Intézményvezető asszony kiemelte:

“Március 15-e nem csupán egy dátum a naptárban. Amikor együtt ünneplünk és emlékezünk a hősökről, akik felkeltek az elnyomás és a zsarnokság ellen, hálát érzünk minden áldozatukért, ugyanakkor elkötelezettek vagyunk az örökségük megőrzése és ápolása mellett. Amikor megemlékezünk, az ő példájuk inspirál minket, hogy soha ne feledjük az értékeket, amelyekért küzdöttek és haltak meg.”

 

“Az anyaország gondviselése, amely kollégiumunk életét is jelentősen behálózza, és azok az értékek, melyeket mi vajdasági magyarként teszünk hozzá nemzetünk gazdagságához, csak erősít bennünket és emlékeztet arra, hogy mindennapi harcainkban, a közös célokért való küzdelmekben, az összefogás, az összetartozás és az együttműködés, megmaradásunk és fejlődésünk alapja.”

Igazgatónő végül megköszönte a kollégistáknak, hogy a szülőföldön tanulnak, hogy büszkén vallják magyarságukat, és minden áldozatukat az identitás erősítése és megóvása céljából.

Az ezt követő rendhagyó koncerten nem csak a zeneműveket hallhatott a közönség, de lehetőségük nyílt megismerni a zeneszerzők életének legfontosabb mozzanatait is, betekintést nyerve az adott mű születésének közvetlen hátterébe. Az időutazás első állomása Johann Sebastian Bach volt, akit Bakos Viola elevenített meg mélyhegedűn. Őt követte Preradović Aleksandra, aki Joseph Haydn egyik mesterművét adta elő zongorán. Ludwig van Beethoven szenvedélyes darabjaiból Zvekić Danijela előadásában halhatott a közönség egy tételt, szintén zongorán. A program folytatásában Henryk Wieniawski polonaise dallamaiból idézett meg egyet Juhász Krisztián hegedűn. Az időutazás következő állomásánál Lakatos Kinga külsős szakkollégista merített Pyotr Ilyich Tchaikovsky munkásságából, amelyet hegedűn adott elő. A magyar zeneszerzők közül Bartók Béla művei csendültek fel Tóth András előadásában, szintén hegedűn.

A koncert végén közös produkcióval készültek az előadóművészek, ennek bevezetőjeként Kocsis László tartott egy rövid prezentációt a barokk korról. Kiemelte Johann Pachelbel méltán híres alkotását, a D-dúr kánont, amelyet az ismertetőt követően a zenészek közösen adtak elő. A műsort hatalmas vastapssal jutalmazta a közönség, a rövid időutazás által pedig közelebb kerülhettek a klasszikus zene különböző korszakainak meghatározó műveihez és alkotóikhoz.

A kollégium dísztermében tartott ünnepi műsort megelőzően Snejder-Sára Ildikó igazgatónő, valamint Végső Vivien és Fercsik-Bence Máté kollégisták részt vettek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett koszorúzáson az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.

Szedlár Ágnes
(Fényképezte: Horváth József, Kovács Ákos, Magyar Szó)

Pin It on Pinterest