“Jó, hogy egy helyen vagyunk”

Forrás: Magyar Szó

A gunarasi Miklós Lilla az újvidéki Orvostudományi Kar hallgatója, és november óta az Európa Kollégium lakója.

– Amikor a kollégium kiírta a pályázatot a felsőbb éves hallgatók számára is, mindjárt jelentkeztem. Előtte lakásban laktam. A kollégium egyrészt olcsóbb megoldás, másrészt az is számított, hogy itt egy helyen vannak az Újvidéken tanuló magyar egyetemisták, így jobban tudjuk tartani a kapcsolatot és segíteni egymást. Vannak a kollégiumban hasonló szakra járók is, akikkel valóban sok a közös téma, de az is jó, hogy más szakokra járókkal is megismerkedhet az ember – mondta Lilla, aki a kollégium előnyei között a felszereltséget is kiemelte – Nagyon tetszik, hogy minden szobában van fürdőszoba, így a tisztaságára is könnyebb figyelni, amivel viszont fenntartásaim vannak, az a konyha. Emeletenként van egy konyha, külön a lányoknak és külön a fiúknak, és hiányolom, hogy ott nem tudunk vigyázni a rendre úgy, ahogyan kellene. A nevelőkkel sincs semmi probléma. Talán picit szigorúak, kicsit lazábbnak kellene lenniük, mégiscsak egyetemi kollégiumról van szó.

Az Európa Kollégiumban a nyugodt tanulási körülmények biztosítása mellett számos kikapcsolódási lehetőség is van, táncoktatás, aerobikórák például, amelyekhez Lillának ugyan lenne is kedve, de orvostanhallgatóként igen kevés ideje jut a kollégiumon belüli társasági életre.

– Legfőképp tanulok. Reggel már fél 8-tól vannak óráim, és délután 4-kor érek vissza a kollégiumba, ahol tanulok. A bolognai rendszer meg is követeli a folyamatos tanulást, és nálunk a karon a harmadik év után tíz óráig vannak órák, azután pedig gyakorlatokra kell járni akár Kamenicára is. A karra busszal is van lehetőség eljutni, de én gyalogolni szoktam, 20–25 perc alatt odaérek, és ez egy pont jóleső séta.

Lilla a bérelt lakás és a kollégiumba költözés között vacillálóknak azt tanácsolja, hogy elsőként próbálják meg a kollégiumot, és ha nem tetszene nekik, akkor még mindig van lehetőségük szobát bérelni. Ám szerinte az Európa Kollégium úgyis meggyőzi őket. Ő még két évet tervez itt tölteni, az Orvostudományi Kar ötödik és a hatodik évének idejét is.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+