Keresztszentelés az Európa Kollégiumban

Az Európa Kollégium udvarán ezentúl emlékkereszt emlékeztet az 1944 és 1956 közötti kommunista időszak ártatlan vajdasági magyar mártírjaira és az ártatlanul elhurcolt lakosaira. A Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából felállított keresztet pünkösd hétfőjén ünnepélyes keretek között szentelte fel msgr. dr. Pénzes János megyéspüspök.  Kereszt állíttatói a Magyar Nemzeti Tanács, az Európa Kollégium és a 6. Számú Hunyadi János Újvidéki Cserkészcsapat.

“Ez a kereszt emléket állít az 1944-1956 közötti kommunista időszak mártírjainak és ártatlanul elhurcolt lakosainak, annak tanulságaként, hogy a múltunk hiteles ismerete nélkül nem építhető a jövő, a múlt áldozatai emlékének megőrzése nélkül pedig elveszítjük nemcsak nemzeti múltunk egy darabját, hanem a hitelünket is. A hiányos, elhallgatott, elferdített múlt ismeret eltorzítja a látásmódot és rossz döntésekhez vezet.” – mondta köszöntőjében mgr. Hajnal Jenő az MNT elnöke.

A kereszt anyaga a világhírű magyar szabadalom, a fényáteresztő beton, amely Losonczi Áron találmánya.

“Ez a kereszt arra hív minden kollégistát, tanárt és itt megforduló vendéget, hogy üldözött és vértanú elődeink emlékét nem feledve egy emberséges és keresztényi világot építsenek magyarként, itthon a Bácska, Bánát, szerémségi szülőföldön. Losonczi Áron az egy évtizedig húzódó, végül nyertes szabadalomjogi per és a világhírnév birtokában sem külföldön kereste a további boldogulás lehetőségét.” – hívta fel a kereszt jelentőségére a figyelmet Pirityiné Szabó Judit, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója elmondta, hogy a kereszt a keresztény, nemzeti elkötelezettség és az őseink emléke előtti tisztelgés mellett azt üzeni a kollégistáknak, hogy merjenek nagyot álmodni, hiszen Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója alig volt idősebb náluk, amikor ezt a szenzációs felfedezést tette. Az igazgatónő ismét köszönetét fejezte ki a Szabadkai Püspökségnek, amiért az Európa Alapítvány rendelkezésére bocsátotta a Szent Erzsébet Plébánia telkét, hogy megépülhessen a kollégium.

Miután Pirityiné Szabó Judit és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke leleplezték a keresztet és az emléktáblát, msgr. dr. Pénzes János megyéspüspök elvégezte a szentelési szertartást.

“A kereszt jelenlétünket, hitünket és a jövőbe vetett bizalmunkat is jelképezi, az örök élet jele, mely megkönnyítheti a mindennapokat mindazok számára, akik a parancsolatok szerint élik életüket” – fogalmazott a püspök, aki házszentelőt is tartott.

A szertartást a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus énekei és Pásztor Anasztázia, valamint Csíkos Dániel kollégisták szavalatai tették ünnepélyesebbé.

Az emléktáblát és a keresztet megkoszorúzták a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség képviselői és a kollégium lakói.

Szakács Áron

(Fotó: Balla Gyöngyi)

Pin It on Pinterest