Lépj át a jövőbe

Ezzel a címmel került megrendezésre a VIII. KÁMFOR – Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozója, amelynek az Európa Kollégium adott otthont. A rendezvény a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság, a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium társszervezésében jött létre, a résztvevők pedig Magyarországról, Erdélyből és Vajdaságból érkeztek.

A kétnapos konferencia megnyitóján Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója köszöntötte az előadókat és a vendégeket, akik között helyet foglalt többek között Vicsek Annamária, az Oktatási Minisztérium államtitkára, dr. Nikodémus Antal, Magyarország Nemzetgazdasági Minisztériuma Digitális Gazdaság és Innovációs Főosztályának vezetője, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Korponai Lívia, a tartományi oktatási titkárság pénzügyekért felelős segédtitkára is.

Az igazgató asszony köszöntőjében ismertette az Európa Kollégium intézményét, külön kiemelve, hogy Szerbiában egyedülálló módon szakkollégiumi rendszert működtetnek a diákotthonban. Elmondta, hogy az Európa Kollégium alapítói Vajdaság Autonóm Tartomány, a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Alapítvány, Magyarország kormányzata pedig folyamatos anyagi támogatással teszi lehetővé, hogy az intézmény magyar nemzeti kollégiumként működhessen.

Dr. Földi Márta, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnöke a konferencia házigazdájaként köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a páratlan években Magyarországon, a páros években pedig valamelyik külhoni területen szervezik meg a KÁMFOR-t. A négy évvel ezelőtti palicsi konferencia után idén Újvidékre esett a választás. A Lépj át a jövőbe cím azt jelképezi, hogy a konferencia témáinak kiválasztásakor a gazdasági fejlődés legaktuálisabb kérdéseit vették figyelembe. A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnöke kiemelte, hogy a Kárpát-medencében a gazdasági nemzetegyesítés jelentheti a jövőnket. Erre ad alkalmat ez a találkozó is.

Szakács Áron
(Fotó: Horváth József)

 

Pin It on Pinterest