Múzeumlátogatás Budapesten

2022. március 9-én az Európa Kollégiummal a budapesti Ludwig Múzeumba látogathattunk el, ahol egy igazán részletes tárlatvezetés keretein belül betekintést nyerhettünk Frey Krisztián munkáinak komplex világába. A kiállítás címe, a ,,{script: abstract}-Frey úr ír” megnevezés is utal a kiállításon látott kalligráfiai kompozíciókra. Végigkövethettük az alkotó különböző korszakait. Rieder Gábor kurátor elmondta nekünk, hogy Frey az Iparterv-nemzedék tagjaként saját maga által kifejlesztett absztrakt expresszionista formanyelvvel lépett a progresszív művészet színpadára az 1960-as évek elején. A „változó tempójú gesztusfestészetnek” nevezett jellegzetes, kézírásos jegyekkel tűzdelt expresszív absztrakciója széles esztétikai horizontot járt be, érintve a fehérré kiégett monokróm képeket, a kényszeres folyóírás naplószerű kalligráfiáit, valamint a pecsétek, falfirkák és digitális vektorok világát.

Hatalmas élmény volt látni, érezni a képei magával ragadó mélységét. Ezután a kiállítás kulisszái mögé nyertünk betekintést, ahol Mátyás Viktória vezetésével megtudhattuk, hogy miképpen készítik elő a kiállítani kívánt darabokat, hogyan tervezik meg az elkövetkező kiállításokat, illetve mi történik az éppen ,,pihenő” darabokkal.

Végezetül pedig Szipőcs Krisztina kurátor az Időgép elnevezésű kiállítással ismertetett meg bennünket. A több művészettörténeti kort felölelő tárlaton találkozhattunk többek között Picasso, David Hockney alkotásaival is. Ennek az igazán tartalmas napnak a végén elmondhatjuk, hogy maradandó élményekkel teljesen feltöltődve érkeztünk haza, ahol a kiállítások nyújtotta inspiráció teszi színesebbé a napjainkat. A program a Busszal a múzeumba projekt keretein belül valósult meg, amelyen 43 kollégista vehetett részt Rekeczki Angéla nevelőtanár kíséretében. Köszönjük!

Végső Vivienn
(Fotó: Rekeczki Angéla)

Pin It on Pinterest