Olaszországi jutalomkirándulás

Hat nap, több, mint 2500 busszal megtett kilométer, napi 15 kilométer séta, Európa szebbnél szebb olasz történelmi városai gyönyörű látnivalókkal, és az Európa Kollégium.

Újvidékről Horvátországon és Szlovénián át értünk Olaszországba. A kirándulás első megállója Ferrara város volt, ami kicsi, szűk, macskaköves utcáival, rohanó forgalmával, történelmi központjával és a nagyon erős, két kortyos eszpresszójával tökéletes képet nyújtott az olasz dolce vitáról. Következő megállónk Firenze volt, ahol, ha az ember nem figyel vagy egy motoros fogja elgázolni. vagy egy lovaskocsi. De a Vespa és a hadonászó olaszok mellett az ember akarva-akaratlanul elbámészkodik – legyen szó a Dóm-térről, a Medici-palotáról, a Santa Maria Novella templomról, az Arno-folyó felett átívelő hidakról, a Pitti-palotáról vagy éppen a Boboli-kertről. Következő városunk Róma volt, ahol legalább háromszor eláztunk és meg is száradtunk, viszont ez az élményből nem vont le. Róma és Vatikán sem okozott csalódást. A Colosseum, Pantheon, Trevi-kút, Szent Péter tér és a Sixtus-kápolna úgy gondolom mindenkinek maradandó élménnyé vált. Az ötödik napot Bolognában töltöttük – ahol megalapították az első európai egyetemet a 11. században. Ennek jelentőségét és súlyát pedig meg kell becsülnünk. Természetesen azóta sok minden változott. Többek között a tanulóknak nem kell karddal védekezniük, viszont, mint kiderült a zeneszó és a bor mindig is jó csapatépítő jelleggel bírt. Este értünk Lido di Jesoloba, a tengerparti üdülőhelyre, ahol utolsó olaszországi éjszakánkat töltöttük. Késő esti séta a városban, lábáztatás az Adriai-tengerben és a hajnalok hajnalán elkapott napfelkelte… ezek után indultunk haza. Azonban tettünk még egy „kitérőt” Velencébe. A római esős idő után itt örülhettünk a napsütésnek. A Szent Márk tér és templom, Canal Grande, Ponte Rialto, Sóhajok hidja és a gondolák nem túlzok, ha azt mondom, képeslapra illő látványt nyújtottak.

Így telt el hát az Európa Kollégium olaszországi kirándulása, ahonnan biztos vagyok benne, hogy nem csak telepakolt táskával tértünk vissza, hanem gyönyörű emlékekkel is. Azt kívánom mindenkinek, hogy a Trevi-kútba dobott érmék és kívánságaik teljesüljenek, és hogy váljon igazzá a legenda, mi szerint egyszer legalább mindenki vissza fog térni Olaszországba.

Berkes Izidóra
(Fotó: Horvát Mária, Vigh-Orosz Csilla)

 

Pin It on Pinterest