„Szeretem Vajdaságot, itt szeretnék élni”

A hazai továbbtanulás előnyeit tapasztalhatták meg a vajdasági magyar fiatalok a Magyar Nemzeti Tanács egyetemi felkészítő táborában Újvidéken

Fontos, hogy a vajdasági magyar fiatalok a hazai felsőoktatási intézményekben tanuljanak tovább: a Magyar Nemzeti Tanács mindent megtesz annak érdekében, hogy erre ösztönözze a jövő értelmiségét – hangsúlyozta Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke szombaton Újvidéken, ahol a tanács felsőoktatási programja keretében megszervezett egyetemi felkészítő program két napos táborát tartották a hétvégén. A felkészítőre jelentkező 130 ifjú közül több mint ötvenen döntöttek úgy, hogy az online képzések mellett kihasználják a jelenléti felkészülés előnyeit is. A program költségét teljes egészében a Magyar Nemzeti Tanács fedezte, a fiataloknak csupán az utazásukat kellett megtéríteniük – emelte ki a tábor megnyitóján Fremond Árpád.

– Fontos, hogy a fiatalok a felkészülés mellett megismerjék Újvidéket, az egyetemi várost és az Európa Kollégiumot. Így láthatják azt, hogy milyen körülmények között tudnának továbbtanulni, hiszen a sikeres egyetemi felvételit követően az MNT által pályázhatnak a kollégiumi elhelyezésre is. Segítségükre vannak a Vajdasági Magyar Diákszövetség tagjai is: elmondják a saját tapasztalataikat, és így olyan csapat alakul ki a képzés alkalmával ezekből a fiatalokból, akik az elkövetkező időszakban a vajdasági magyar értelmiség részei lesznek – hangsúlyozta sajtónyilatkozatában az MNT elnöke. Hozzátette: bíznak abban, hogy sok fiatallal újra találkoznak majd az év második felében, amikor az ösztöndíjak aláírására kerül sor az Európa Kollégiumban.

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási programja 2011 óta folyamatosan működik. A hazai továbbtanulás népszerűsítésére irányuló programcsomag része az egyetemi felvételi felkészítő is. Idén 13 tárgy iránt érdeklődtek azok, akik februárban jelentkeztek a programra. Így az MNT magyar nyelv és irodalomból, német nyelvből, angol nyelvből, szerb nyelvből, pszichológiából, történelemből, földrajzból és biológiából is biztosított szaktanárokat a felkészülésre, de a matematika, a fizika, a kémia, a közgazdaságtan, valamint a számítástechnika és az informatika tárgyakból is megszervezték a képzést. A programot az Újvidéken tanuló fiatalok is hasznosnak vélik: Bancsi Kata a Svetozar Marković Gimnázium tanulója, az elkövetkező éveket pedig a Műszaki Tudományok Karának hallgatójaként szeretné eltölteni.

– Olyan szakot választottam, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a programozásra. Személy szerint ugyanis ebben látom a jövőt. A természettudományok felé irányul az érdeklődésem: szeretem a matematikát. Az egyetemi felvételire már szeptemberben elkezdtem készülni. Az MNT felkészítőjén le tudom ellenőrizni a tudásom, de a példákon keresztül lehetőségem van újat is hallani – mutatott rá az újvidéki lány a felkészülés előnyeire.

Február óta négy online képzésen vehettek részt a programra jelentkezők. Legtöbben biológiából gyarapították tudásukat: a kémia mellett ezt a tárgyat választotta Cinkler Leon is, aki a szabadkai Egészségügyi Középiskola végzőseként az Újvidéki Egyetem Orvosi Karára készül.

– Mindenképp anyanyelvemen szeretnék felvételizni az egyetemre, mert szerintem sokkal könnyebb így elkezdeni. A felkészítő jó alkalom arra, hogy megerősítsem a tudásom. Ezt várom el a tábortól is, de meg szerettem volna tapasztalni az Európa Kollégium feltételeit is. Kíváncsi vagyok, feltalálom magam, nem igazán félek semmitől, így a kihívásoktól sem tartok, amelyek Újvidéken várnak. Szeretem Vajdaságot, szeretem az otthonom, itt szeretnék dolgozni és élni – mondta határozottan a szabadkai ifjú, aki barátaival együtt érkezett a tartományi székvárosba.

Újvidék hangulata elragadta a péterrévei Felcsik Dávidot is: kimondottan élvezi az olyan építkezések légkörét ugyanis, amelyekből bőven akad jelenleg a Telep városrészben is.

– Az elsődleges elképzelésem az volt, hogy az architektúrát választom hivatásomként, mert szeretek rajzolni. De rájöttem, hogy az nem nekem való, sokkal inkább el tudom magam képzelni építészként. Így a gimnázium befejezését követően a Technológiai Kar építészeti szakán szeretném folytatni tanulmányait. A felvételire matematikából készülök: megragadok minden alkalmat, ami ebben segít, hisz a felmérésen minden pont számít ahhoz, hogy bekerüljek az államilag finanszírozott hallgatók közé. Így a táborban megpróbálok minél többet elsajátítani az órákon, és minél több embert megismerni. Amennyiben ugyanis sikerül a felvételi, akkor mindenképp az Európa Kollégiumban szeretnék elhelyezést nyerni – vázolta az elképzeléseit az Óbecsei Gimnázium negyedikes tanulója.

Az Európa Kollégium meghatározóvá vált az elmúlt években azon vajdasági magyar fiatalok számára, akik az Újvidéki Egyetemen folytatják tanulmányaikat. Ragaszkodnak az itt zajló programokhoz, szobáikhoz, életükhöz – mutatott rá a tábor megnyitóján Snejder-Sára Ildikó, a kollégium igazgatója. Beszédében köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Tanács folytonos támogatásáért, kiemelte a diákokat segítő VaMaDisz munkáját is, illetve hangsúlyozta a közelben levő József Attila Általános Iskola szerepét is a felkészítő tábor lebonyolításában. Az említett intézmény ugyanis a kezdetektől lehetőséget biztosít arra, hogy a kétnapos tábor képzései az iskola tantermeiben valósuljanak meg. Ezt idén a Magyar Nemzeti Tanács jelképesen meghálálta: Fremond Árpád egy televíziót adott át az intézmény igazgatónőjének, Slobodanka Beukovićnak.

A Magyar Nemzeti Tanács egyetemi felkészítője az újvidéki tábort követően is folytatódik az online térben annak érdekében, hogy minél több vajdasági magyar fiatal kapjon lehetőséget a hazai továbbtanulásra – hangzott el a szombati megnyitón.

 

Forrás: Magyar Szó, 2024. április 20.

 

 

Pin It on Pinterest