Szükség van magyar jogászokra

Bemutatkozott a Vajdasági Magyar Jogász Egylet az Európa Kollégiumban. Ez az érdekvédelmi szervezet a vajdasági magyar jogászokat hivatott összefogni a szakma erősítése céljából, és röviddel a megalakulása után már nyolcvan tagot számlál. Nyilas Mihály, a szervezet elnökségének elnöke elmondta, hogy az egyik céljuk az, hogy megszerettessék a fiatalokkal a jogász szakmát, hiszen általános- és középiskolai tanulmányaik során nincs lehetőségük megismerkedni vele.

A vajdasági közigazgatásban hiány van magyarul tudó jogászokból. Azért szólították meg az Európa Kollégiumban lakó joghallgatókat is, hogy minél előbb bekapcsolódhassanak a VMJE munkájába, és élhessenek a tapasztalt jogászok nyújtotta segítség lehetőségével.

Az Egylet kiemelten figyel a magyar jogi szaknyelv erősítésére. Szakállas Zsolt, a VMJE elnökségének titkára a hivatalos nyelvhasználattal és a jogi szaknyelvvel kapcsolatos alapvető tudnivalókat ismertette a jelenlevőkkel. Felhívta a joghallgatók figyelmét a leggyakoribb hibákra és néhány idegennyelvből átvett kifejezés magyar megfelelőjére. Szakállas Zsolt emellett ismertette azokat a forrásokat, szótárakat, amelyek segítségével a joghallgatók megtalálhatják a jogi szakkifejezések magyar megfelelőit.

Szakács Áron

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+