Új tanév, új lakók, új kihívások

Ünnepélyes tanévnyitó keretében költöztek be az elsőéves hallgatók az Európa Kollégiumba. Az intézmény második tanévében százhét elsős kapott elhelyezést. Ez közel kétszerese a tavalyi létszámnak.

Snejder-Sára Ildikó megbízott igazgató elmondta, hogy ez a tény a tavalyi tanév sikerességét igazolja.  A kollégistákhoz szólva kifejtette, hogy az Európa Kollégium a tanulmányaik során és a tartalmas szabadidőtöltésük során egyaránt az otthonuk kíván lenni. „A szakkollégiumi tevékenységünkbe való részvételre szeretnélek ösztönözni benneteket, hiszen mindezek által tudjuk elérni közös célunkat, mégpedig, hogy tanulmányaitokban sikeresen és töretlenül haladjatok előre, és hogy diplomázásotokat követően tudással, elindító erővel, és komoly esélyekkel induljatok tovább megálmodott utatokon.”

A kollégium felépüléséhez és működtetéséhez komoly anyagi támogatással járult hozzá Magyarország Kormánya. Dr. Szilágyi Péter, Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára biztosította a jelenlévőket arról, hogy ez a jövőben is így lesz. “Öröm számunkra, hogy a Magyarország Kormánya által az MNT-n keresztül biztosított felsőoktatási ösztöndíjaknak és az Európa Kollégiumnak is köszönhetően vonzóbb lett a délvidéki magyar fiatalok számára a szerbiai felsőoktatásban való részvétel. Ezáltal javult a magyar nemzeti közösség versenyképessége is.”

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke elmondta, hogy sokan kételkedtek abban, hogy a vajdasági magyar egyetemisták meg tudják majd tölteni a kollégiumot, de a Magyar Kormánnyal közösen kifejtett többéves munka a második tanévre meghozta a gyümölcsét. “A tavalyi év tapasztalata, az igazgató asszonynak és munkatársainak az állhatatos munkája, az a folyamatos támogatás amelyet Magyarországról kaptunk és a belakott térnek a hangulata számunkra egyértelművé tette azt, hogy az idei évben ez a kollégium tele fog lenni.” Pásztor István elmondta, hogy ezáltal teljesül majd az a cél is, hogy versenyhelyzet alakuljon ki a kollégiumi helyekért, és az intézmény a legjobbaknak nyújtson otthont.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Mgr. Hajnal Jenő is üdvözölte az új lakókat. Erőt, egészséget, sikeres tanévkezdést és eredményes munkát kívánt a hallgatóknak, a nevelőtanáraiknak és mindazoknak, akik a gondjukat viselik.

Ft. Erhard Róbert Esperes-Plébános gyümölcsöző évet kívánva osztotta meg üzenetét az elsőévesekkel: “Legyetek mindig nagyok az alázatban, az egymás iránti tiszteletben és segítőkészségben.”

Az ünnepi műsor fellépői mind kollégisták voltak. Magyar Réka a Honfoglalás című dalt adta elő Sterbik László hegedű és Szőnyi Csongor gitár kíséretével. Szűcs Orsolya népdalokat énekelt, mint ahogyan Török  Noémi is, aki a tanévnyitó napján költözött be a kollégiumba. A kollégisták nevében Maletaški Krisztina és Gregus Ariella ismertették a kollégiumi mindennapokat. Krisztina fotóiból pedig kiállítás készült  az ünnepi alkalomra.

Ez az ünnepség sem múlhatott el a kollégium néptáncosainak a fellépése nélkül.

A tanévnyitón nem csak az elsőévesek, hanem a szüleik is megismerkedhettek az Európa Kollégiummal.

Az ünnepségen hivatalossá tették az új lakók beköltözését. Snejder-Sára Ildikó, megbízott igazgató és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke aláírták az elsőévesekkel a beköltözésről szóló szerződéseket.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+