Újvidék – tegnap, ma, holnap

A magyar kultúra napja alkalmából tartottak közéleti estet január 20-án a díszteremben. Az est elején Fődi Éva nevelőtanár köszöntötte a kollégistákat és az előadót, dr. Antal Szilárdot, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanszékvezetőjét, aki A rejtett város című képes monográfia szerzője és a kollégiumi fotószakkör vezetője.

Dr. Antal Szilárd ezúttal is az egyetemes kultúránk szerves részét képező újvidéki építészeti értékeket mutatta be a kollégistáknak. Ahogyan elmondta, életének jelentős részét a város tanulmányozásával töltötte, és szeretné megfertőzni a kollégistákat is, akik egyetemi éveik alatt maguk is újvidékiek, a város iránti szeretettel.

Az előadásból a kollégisták megtudhatták, hogy mindaz, ami ma építészeti értéket képvisel Újvidéken, a trianoni békediktátum előtt, Osztrák–Magyar Monarchia idején épült.

Dr. Antal Szilárd elmondta, hogy Újvidék a mai napig a régi idők szelíd, kozmopolita jegyeit hordozza, de az elmúlt harminc évben megötszöröződött lakosság és a gyors gyarapodás az épületek uniformizálódását, a régi lelkület felhígulását eredményezte.

Bemutatta a kollégistáknak a Duna menti város emblematikus épületeit, a többi között a városházát, a Mária Neve plébániatemplomot, a zsinagógát és természetesen a péterváradi várat. A vár, vagyis erőd soha nem látta el az eredeti funkcióját, soha nem ostromolták meg, egészen 2001-ig, amikor az Exit fesztivál vette ostrom alá és ez azóta is tart. – mondta az előadó, kiemelve, hogy sehol a világon nem engedélyeznék, hogy egy ilyen különleges műemlék ekkora tömegeket vonzó zenei fesztiválnak adjon otthont.

Dr. Antal Szilárd az előadás végén készséggel válaszolt a kollégisták kérdéseire, és mintegy adalékként, a fotóművészet szépségeivel is megismertette őket.

Szakács Áron
(Foto: Horváth József)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+