Arany kollégistái, a kollégium aranyai

Az Arany János-emlékév apropóján Magyarország Főkonzulátusa Vajdaság Aranya, Arany Vajdasága címmel szervezte meg a vajdasági műkedvelő színtársulatok és hivatásos szavalók fellépését a szabadkai Jadran színpadon, 2017. június 9-én.

Az Európa Kollégium színtársulata a S az “örök világosságnak” várom fénylő sugarát című alkalomra készített előadást vitte színpadra Szabadkán. A kollégisták Apró Alexandra, Kálmán Beáta, Lakatos Adrián, Pásztor Anasztázia, Sarnyai Dorottya színielőadása egy társadalomkritikai performansz, amely bűnösség és a gyávaság témakörét feszegeti. A zenei aláfestést Bolyos Miklós és Sterbik László biztosította. A kollégium színdarabját Patyerek Réka rendezte, és Danyi Zsuzsanna nevelőtanárnő koordinálta.

A közönség megtekinthette még az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad Így lettem töredék című színdarabját, Crnkovity Gabriella rendezésében, a nagykikindai József Attila Színjátszó Csoport Ágnes asszony című előadását, Király Sándor rendezésében, valamint a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Színtársulatának fellépését, akik a Rikoltoz a bagoly csonka régi tornyán című darabot adták elő, László Sándor rendezésében. A színdarabok között Arany János versei hangzottak el. Krekity Olga, Binszki Teréz és Némedi Imre, illetve Marx Éva a Tengeri hántás, A fülemüle és a Vörös Rébék költeményeket szavalták el.

A fellépőket értékes ajándékokkal jutalmazta Babity János főkonzul, a szervezők, Magyarország Főkonzulátusa, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nevében. A rendezvényt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács zárta gondolataival, Arany János méltatásával.

Kovács Birkás Zsolt

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+