Öt éves az Európa Kollégium!

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte az újvidéki Európa Kollégium. A koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések betartása mellett, az intézmény jelentőségéhez méltó, színvonalas ünnepi műsorral ünnepelték meg a jubileumot.

Az ünnepség a telepi Szent Erzsébet templomban megtartott hálaadó szentmisével kezdődött. A szentmisét Ft. Erhard Róbert címzetes apát celebrálta és a hála fontosságára hívta fel a figyelmet. „Menjetek és hirdessétek, hogy van egy hely, ahol otthon lehettek. Ez a hely olyanok otthona, akik közös otthont akarnak építeni a nemzeti öntudat és vallásosság terén”.

A szentmise végén Nt. Orosz Attila bácskai református esperes mondott köszöntőt. Egy Péter apostoltól vett idézettel üzent a kollégistáknak: „A ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedetet, a jó cselekedet mellé pedig tudományt.”

A szentmisét követően Ft. Nagy Attila, a telepi Szent Erzsébet plébánia plébánosa megáldotta a kollégium kertjében 2017-ben felállított emlékkeresztet, amellyel az 1944-45-ös ártatlan áldozatok előtt tisztelegnek. A kollégisták nevében Samu Anikó és Bóka Olivér helyezték el az emléktáblán az emlékezés virágait.

A szabadtéri ünnepi műsor elején Snejder-Sára Ildikó igazgató asszony köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy külön öröm számára, hogy a nemzeti összetartozás évében került sor erre a jeles évfordulóra, amely a visszatekintés mellett a jövőbe tekintésre, a tervezésre is kötelez. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik elhivatottságukkal lehetővé tették a kollégium létrejöttét és működtetését, és mindazoknak, akik munkájukkal megalapozták a kollégium által képviselt értékeket. Az elmúlt öt év eredményeit kiemelve, köszönetét fejezte ki Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkárságának „az egy nemzetben gondolkodásért, az anyagi, erkölcsi és szakmai támogatásért, és a biztató testvéri kézfogásokért.” Köszönetet mondott a Vajdasági Magyar Szövetségnek, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, az Európa Alapítványnak és a Szabadkai Egyházmegyének is, hogy a nehézségekkel szembenézve létrehozták az Európa Kollégiumot, „hogy az tere és eszköze lehessen a vajdasági magyar közösség erősödésének, megmaradásának.” Snejder-Sára Ildikó emlékplakettel köszönte meg mindazoknak a munkáját, akiknek köszönhetően létrejöhetett és működhet az Európa Kollégium.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke is a hála szavaival szólt azokhoz, akik lehetővé tették a kollégium létrejöttét és működését, kiemelve az igazgató asszony áldozatos munkáját. „Az, amit ma ünneplünk, az Európa Kollégium, az az utóbbi bő évtizednek a legnagyobb vajdasági magyar vonatkozású közéleti és politikai sikere. Öt év nem hosszú idő, de elegendő ahhoz, hogy elmondhassuk, hogy sok száz olyan vajdasági magyar szülő van, aki a kollégiumnak köszönhetően azt tudja elmondani, hogy egyetemet végzett a gyermeke, ez pedig az elmúlt öt év legnagyobb eredménye.” – mondta Pásztor István.

Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője a jelenlévőkhöz szólva megköszönte a VMSZ-nek, az MNT-nek, az Európa Alapítványnak, a Szabadkai Egyházmegyének és a szerb államnak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy az Európa Kollégium a lakóinak nem csak fedelet, hanem szellemi és lelki otthont is biztosít. „Az Európa Kollégium a Kárpát-medence egyik legszebb és legkorszerűbb diákotthona, amely immár öt éve hívja és várja a vajdasági magyar közösség jövendőbeli értelmiségijeit.” – mondta elismeréssel a főosztályvezető asszony.

Az ünnepség színvonalához hozzájárultak a kollégium kórusa és néptáncosai is, míg az aulában a fotószakkör tagjainak fényképeiből, valamint az elmúlt öt év kollégiumi eseményeire készített plakátokból összeállított kiállításokat tekinthette meg az ünneplő közönség.

Szakács Áron

(Videó: Pannon RTV)

(Fotó: Balla Gyöngyi)

Pin It on Pinterest