1956-ra emlékeztünk

Közéleti est keretében emlékeztek meg a kollégisták az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulójáról. Az est vendége Kudlik Zoltán, a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság alelnöke, Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára volt, aki 1956 vajdasági emlékezete címmel tartott előadást.

Snejder-Sára Ildikó, a kollégium igazgatónője a köszöntőjében elmondta, hogy a magyarság 20. századi történelmének az egyik legmeghatározóbb eseménye volt az 56-os forradalom, amely a magyar nemzet bátorságát bizonyítja. Kiemelte, hogy az események alakulásában központi szerepe volt az egyetemistáknak.

Kudlik Zoltán amellett, hogy kronológiailag ismertette a forradalom és a szabadságharc eseményeit, kitért az események vajdasági vonatkozásaira is. Kiemelte, hogy korábban tabunak számított a forradalom témája, Vajdaságban is keveset beszéltek róla, de az elmúlt 20 évben eljutottunk oda, hogy több kiadvány jelent meg a témában, Palicson pedig minden évben központi megemlékezést tartanak, valamint Zomborban, Bajmokon, Kelebián, Muzslyán, Kishegyesen, Horgoson és Zentagunarason 56-os emlékhelyeket avattak. A kollégisták megismerhették a két vajdasági származású forradalmár, a zentai születésű Rajki Márton, és a temerini születésű Sörös Imre történetét is.

Szakács Áron
(Fényképezte: Horváth József)

Pin It on Pinterest