Elsőéves kollégistáinkkal bejártuk a belvárost és a tartományi képviselőházat

Az Európa Kollégium elsőéves kollégistáinak immár harmadik éve szervezünk belvárosi sétát a tanév kezdetén, amelyet ezúttal a tartományi képviselőház látogatásával zártunk.

A hétfői ünnepélyes beköltözést követően, idén október 2-án, Kovács Birkás Zsolt idegenvezetésével, valamint Horvát Mária vezető nevelőtanár kíséretében ismerhették meg Újvidék nevezetességeit az újdonsült kollégisták. A városnéző túra a Szabadság térről indult, majd a Mária Neve katolikus nagytemplom apátplébánosa, Zsellér Attila fogadott minket, aki részletesen bemutatta a nagytemplomot és múltját. Ezután a kollégistáinkkal bejártuk a belváros legjellegzetesebb helyeit, a Katolikus portát, a Zmaj Jovina és Laza Telečki sétálóutcákat, megtekintettük a pravoszláv Szent György-székesegyházat és a tőszomszédságában levő Püspöki Palotát, valamint a Duna parkot.

A belvárosi séta után meglátogattuk a tartományi képviselőházat, ahol Zoran Jaković, a képviselőház protokollal megbízott munkatársa, Csorba Csaba magyar nyelvű tolmácsolásával, az ülésteremben bemutatta a báni palota, illetve a tartományi kormányépület és a képviselőház történetét, valamint működését. A tartományi látogatás alkalmával, a képviselőházi ülésterem mellett, megtekintettük a vajdasági nemzeti tanácsok zászlóit kiállító helyiséget, a képviselőházi sajtótermet, a házelnöki fogadószobát, Vajdaság történetét bemutató alagsori tárlatot, valamint a képviselőház klubját.

A séta és látogatás alkalmával az elsőévesek egy kis ízelítőt kaptak Újvidék történetéből és hangulatából, amely remélhetőleg segítségükre lesz az egyetemi éveik alatt a tartományi székvárosban való eligazodásban.

Kovács Birkás Zsolt
(Fényképezte: Horvát Mária, Kovács Birkás Zsolt)

Pin It on Pinterest