A kollégisták közösen ünnepelték március 15-ét

Az Európa Kollégiumban az idén is megemlékeztek az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkről, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

A díszteremben megtartott ünnepségen Snejder-Sára Ildikó megbízott igazgató a köszöntőjében elmondta, március 15-e olyan nap, amikor az egységes magyar nemzet, határokat nem ismerve, az egész világon együtt ünnepel. Elmondta azt is, hogy nem elég tanulni, olvasni ezekről az eseményekről, hanem megemlékezések útján kell megpróbálnunk átérezni, mit jelenthetett ezeknek a hősöknek mindenüket hátrahagyni, és az életüket áldozni a szabadságért.

Az igazgatónő kiemelte, hogy a kollégisták kezdeményezésére esszéíró pályázatot szerveztek a szabadság témájára. Ahogyan fogalmazott, ennek a szépsége és lényege abban rejlik, hogy a szerzők írás közben egyúttal meg is emlékeztek hőseinkről.

A Maletaški Krisztina, Nagy György Anikó és Molnár Norbert kollégistákból álló zsűri Fehér Szilárd: Szabadságunk című írását ítélte a legjobbnak. A második helyezett Zabos Anita lett, Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel című esszéjével. A harmadik díjat Deák Iréna: Szabadság tegnap, ma és holnap című írása érdemelte ki. A díjazottak felolvasták írásaikat a dísztermet teljesen megtöltő közönségnek. A zsűri negyedik és ötödik díjat is osztott. Ezeket Szokola-Simon Brúnó, illetve Püspök Ágnes kapták.

A műsort Bomble Olgica éneke tette ünnepélyesebbé. Az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves hallgatója Bartók Béla és Kodály Zoltán gyűjtéséből adott elő népdalokat Bolyos Miklós zongorakíséretével. Miklós az Újvidéki Művészeti Akadémia mesterhallgatója.

Szakács Áron

Pin It on Pinterest