A nemzet és az értelmiség szolgálatában

Az Európa Kollégium Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban részesült

A budapesti székhelyű és fennállásának huszadik évfordulóját az idén ünneplő Polgári Magyarországért Alapítvány Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjjal tüntette ki az újvidéki Európa Kollégiumot. Az Európa Kollégium Egyetemista Központ 2015-ben nyitotta meg kapuit az Újvidéken tanuló magyar anyanyelvű hallgatók előtt. Az intézmény nemcsak egyszerű oktatási intézmény, hanem a magyarság szellemi, tudományos és művészeti központja kíván lenni. A kollégium 380 kollégistát tud fogadni 190 kétágyas szobájában. Az Európa Kollégium szakkollégiumi programmal is rendelkezik, amely esetében nagy szerepe van a magyar szellemiségnek, a közösségépítésnek, a felzárkóztatásnak, a szakmaiságnak, valamint a közéletiségnek.

 

Az Európa Kollégium képviselői pénteken a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj székházában vehették át a díjat. Az ünnepélyes díjátadó a Juhász zenekar zenéjével vette kezdetét, majd Nagy Szebasztián, a Polgári Magyarországért Alapítvány főmunkatársa köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke mondta el bevezető gondolatait, amelynek során ismertette a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj történetét is. Mint megtudtuk, a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat 2006-ban hozták létre, az egy évvel korábban megalapított Polgári Magyarországért Díj mintájára.

 

A díjat minden évben olyan 35 év alatti személynek, illetve túlnyomórészt 35 év alatti fiatalokat tömörítő közösségnek ítélik oda, amik személyes példamutatásukkal a jelenen átívelő szellemi és emberi értékeket hoznak létre, illetve tevékenységük jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget az élet bármely területén, legyen szó tudományos, közéleti, művészeti, karitatív vagy közösségépítő tevékenység. Kétezer-hat óta 19 alkalommal osztották ki a díjat, és az eddigi díjazottak között ott találjuk többek között a Rákóczi Szövetséget, az Európa Szívében Alapítványt, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetséget, valamint a Romániai Magyar Cserkészszövetséget is.

 

A pénteki díjátadón Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, a Polgári Magyarországért Alapítvány kurátora méltatta az Európa Kollégium tevékenységét.

– A vajdasági magyarság nem rendelkezik önálló anyanyelvű felsőoktatási intézménnyel, de a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak kiemelt célja volt, hogy az egyetemista városnak számító Újvidéken magyar nyelvű és szellemiségű, jól működő szakkollégiumi rendszerrel is rendelkező, nagy befogadóképességű kollégium jöjjön létre, elsősorban a szerbiai felsőoktatásban tanuló hallgatók számára. Ez a délvidéki magyarság versenyképessége szempontjából is fontos – aki azt is hozzátette, Magyarország kormánya az Európa Kollégium működéséhez szükséges anyagiakat folyamatosan biztosítja.

 

A díjat Kövér László, valamint Schmittné Makray Katalin, a Polgári Magyarországért Díj korábbi kitüntetettje adta át.

 

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat az Európa Kollégium képviseletében Snejder-Sára Ildikó, az intézmény igazgatója vette át, aki felszólalásában elmondta, az Európa Kollégium nem csak szálláshelyként működik.

– Jövőre ünnepeljük intézményünk fennállásának tízedik évfordulóját, és bátran elmondhatjuk, hogy tíz éve működünk a nemzet és az értelmiség szolgálatában. Habár egyetemista otthonként működünk, a mi küldetésünk a fiatalok, a kollégisták kényelmes szállásának biztosításán jelentősen túlmutat. Tehetséggondozással, szakkollégiumi rendszer működtetésével foglalkozunk, és meggyőződésünk, hogyha a közösségünk tagjai magabiztos, nemzeti identitásában erős, szakmailag fejlett, képzett, a szülőföld és keresztény hitünk iránt elkötelezett értelmiséggel rendelkezik, akkor a közösségünk fejlődése és megmaradása is garantált. Tevékenységünkben nem vagyunk magányosak, nagyon sokan tettek és tesznek is azért, hogy ezeket az eredményeket elérhessük – fogalmazott Snejder-Sára Ildikó, aki köszönetet mondott többek között a Nemzetpolitikáért Felelős államtitkárságnak, dr. Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, aki felterjesztette az elismerésre az Európa Kollégiumot, ugyanakkor Pásztor Istvánról, a VMSZ korábbi elnökéről is szót ejtett, aki sokat tett az intézmény megszületése, valamint működése érdekében.

 

A díjátadón jelen volt Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke is.

– Európa legjava jött ma Budapestre, az az Európa, amely még bizakodik a nemzeti, a keresztény és a polgári értékekben, és nemcsak, hogy hisz ezekben, hanem tesz is értük. Ez az Európa pedig az Európa Kollégium, és bízunk abban, hogy Európa példát vesz az Európa Kollégiumról és visszatér a hagyományos értékeikhez – mondta a VMSZ elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy szerdán egy Pázmány Péter szobrot is felavatnak az Európa Kollégiumban.

 

Forrás: Magyar Szó, 2024. május 24.

 

Pin It on Pinterest