A vajdasági magyar mozgókép napja a kollégiumban

A magyarkanizsai Cinema Műhely szervezésében, az idén is filmvetítésekre kerül sor Vajdaság-szerte a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja elnevezéssel. Ennek kapcsán, 2022. október 13-án az Aracsi pusztatemplom, Bácsi királyi és érseki lovagvár és a Szerémi borvidék című dokumentumfilmeket mutattuk be a kollégium dísztermében.

Az Aracsi pusztatemplom, mint ahogy azt az alkotók is leírják, a délvidéki magyarságnak mondhatni kapaszkodót jelentő, a magyarság ezeréves délvidéki jelenlétét hirdető, romjaiban is csodálatos épület. A pusztatemplomról prof. dr. habil. Raffay Endre művészettörténész, Valkay Zoltán építészmérnök, Bicskei Zoltán filmrendező, Micsik Béla hitoktató és Fehér Viktor, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke beszél a filmben.

A Bácson található királyi és érseki lovagvár az egyik legjelentősebb középkori várromnak számít a Délvidéken. A várat Nagy Tibor és dr. Pfeiffer Attila történészek, dr. Hovány Lajos vízépítő mérnök és dr. Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor művész mutatta be.

A Szerémi borvidék című dokumentumfilmmel az alkotók erre a déli borvidékre és annak magyar borászaira kívánják ráirányítani a vajdasági magyar közösség, illetve Magyarország figyelmét. Sagmeister Ernő és Maurer Oszkár borászok járták körbe a témát.

A három dokumentumfilm, három vajdasági táj, Bácska, Bánát és Szerémség, három egykor majdhogy a helyükben létező vármegyéinek, Torontálnak, Bács-Bodrognak és Szerémnek egykoron letűnt magyar világát igyekszik feleleveníteni, jelezve az idetartozásunkat, valamint a mulandóságot is, de nem engedve, hogy a magyarok szellemi és történelmi öröksége feledésbe merüljön a térségünkben.

Mindhárom dokumentumfilm alkotói Fejős Csilla, mint rendező és forgatókönyvíró, Iván Attila, mint producer és Csubrilo Zoltán, mint operatőr.

Kovács Birkás Zsolt
(Fényképezte: Szentmártoni László)

 

 

Pin It on Pinterest